Din cuprinsul articolului
Se pare că durerea nu este doar emoțională. Inima frântă se poate manifesta fizic în corpul tău, în moduri care te-ar putea surprinde.
Fie că este vorba de obiceiurile alimentare, de somn sau de pielea ta, iată câteva dintre modalitățile prin care corpul tău răspunde la pierderea cuiva.
Dacă te-ai ai urmărit prea multe comedii romantice, s-ar putea să asociezi o inimă frântă cu mâncatul: îți acoperi sentimentele în înghețată sau ciocolată.
Dar suferința de a pierde sau de a te despărți de cineva ar putea activa răspunsul organismului tău de luptă sau de fugă, potrivit Mark Leary, profesor de psihologie și neuroștiință la Universitatea Duke.
Când se întâmplă acest lucru, corpul tău pompează sânge care ar alimenta în mod normal procesul de digestie în mușchi. Acest lucru vă poate duce să vă simțiți stânjeniți.
După o despărțire, s-ar putea să treci în repetate rânduri peste ceea ce s-a întâmplat, încercând să găsești un sens. Aceste spirale de gânduri sunt normale și nu înseamnă că ești obsesiv, a spus terapeutul Aimee Daramus.
Dacă ai experimentat un fel de durere, mintea ta va relua adesea evenimentele care au condus la ea pentru a se proteja de suferințele viitoare. Terapeutul Meghan Watson a adăugat: „Mințile noastre vor în mod natural să rumege asupra unor probleme pe care nu le pot înțelege sau înțelege”.
Acesta poate fi cazul, de exemplu, dacă ai fost părăsit și nu ai înțeles motivele partenerului tău pentru a pune capăt relației. Creierul încearcă să facă față disconfortului incertitudinii inventând povești despre motivul pentru care a avut loc despărțirea.
În acest caz, specialiștii sugerează să înlocuiești întrebări de genul „De ce s-a întâmplat asta?” cu întrebări de genul „Ce am observat când s-a întâmplat asta?”, pentru a-ți calma gândurile de curse.
Despărțirile pot fi destul de stresante. Și potrivit Fundației Naționale pentru Somn, orice eveniment stresant ar putea provoca insomnie acută sau dificultăți de a adormi sau de a rămâne. Acest lucru se datorează nivelurilor crescute ale hormonului stresului cortizol din corpul dumneavoastră, care vă poate împiedica să vă îndepărtați sau să intrați în somn profund.
Dar nu-ți face griji – corpul tău se va readapta în curând și ar trebui să amâni ca de obicei în cel mai scurt timp. Vă pot ajuta să rămâneți la aceeași oră de culcare în fiecare seară, să evitați cofeina și să meditați pentru a vă calma gândurile.
După o despărțire, s-ar putea să treci săptămâni sau luni fără atingere fizică de la o altă persoană. Ne naștem având nevoie de atingere umană, potrivit lui Kory Floyd, profesor de comunicare la Universitatea din Arizona.
Așa că a nu fi atins de o persoană dragă pentru perioade lungi de timp vă poate face să vă simțiți nervos, stresat și obosit. Ar putea chiar să vă slăbească sistemul imunitar, potrivit doctorului Floyd.
Cu toții am avut dorința de a face ceea ce este de nespus și de a trimite mesaje fostului sau fostei. Din fericire, această reacție este destul de normală, potrivit specialiștilor.
Când ești într-o relație, creierul tău formează de fapt căi neuronale care sunt legate de amintirile cu partenerul tău. Deci, atunci când acea persoană dispare, creierul tău creează un răspuns de separare care provoacă dureri de inimă, tristețe și durere.
Cel mai bun mod de a evita să trimiți mesaje fostului tău este să-l ții departe de vedere, din minte – de exemplu, ștergându-l de pe conturile tale de socializare.
O despărțire ți-ar putea provoca nu numai dureri metaforice. Corpul tău s-ar putea să te doară fizic.
În 2010, trei cercetători de relații au analizat scanările creierului a 15 oameni cu inima frântă și au descoperit că tulburările lor emoționale au cauzat activitate cerebrală în aceleași zone în care creierul procesează durerea fizică.
Acesta este rar, dar unii oameni pot experimenta „sindromul inimii frânte”, un eveniment de stop cardiac brusc cauzat de stres extrem. Cunoscută și sub numele de cardiomiopatie Takotsubo, afectează de obicei femeile peste 50 de ani, potrivit Insider.
Când cineva se confruntă cu efectele sindromului inimii frânte, hormonii de stres se grăbesc către mușchii inimii, uimindu-l temporar și făcând-o să bată neregulat. Acest tip de eveniment de stop cardiac poate fi simțit ca un atac de cord și poate fi fatal în unele cazuri, potrivit cardiologului Dr. Harmony Reynolds. Orice lucru care duce la o creștere bruscă a hormonilor de stres ar putea induce aceasta, cum ar fi o boală, o rănire bruscă sau moartea unei persoane dragi, a spus ea.
Ultimul lucru pe care îl dorești după o despărțire este pielea proastă. Dar stresul provocat de o inimă frântă poate face ca glandele sebacee ale pielii și celulele pielii să intre în exces, ceea ce duce la înfundarea porilor care sunt un teren propice pentru cosuri, potrivit dr. Josie Howard, instructor clinic de psihologie la Universitatea California din San Francisco.
De asemenea, s-ar putea să întâmpinați o creștere a adrenalinei, care ar putea provoca urticarie indusă de stres sau o erupție, dacă aveți o afecțiune a pielii existente, a declarat medicul dermatolog Dr. Debra Luftman pentru Cosmopolitan.
Acestea fiind spuse, corpul tău va începe să se adapteze la schimbare odată ce a trecut de șocul inițial al durerii de inimă.
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…