Sari la conținut

Cele 6 semne neobișnuite de DEMENȚĂ: atenție la plata cu cardul și la sarcasm, printre altele

psihic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Există câteva semne de demență, inclusiv cele care țin de confuzie, memorie slabă și schimbări de comportament, pe care cei mai mulți dintre noi știm că trebuie să le avem în vedere.

Dar indicii ale afecțiunii ar putea apărea în alte moduri neașteptate și mult mai devreme decât ați putea crede.

Demența este un grup de simptome asociate cu o scădere a funcției creierului, iar ratele globale ale demenței se vor tripla în următorii 30 de ani, atrag atenția experții.

Profesorul Paul Matthews, șeful Departamentului de Științe ale Creierului din cadrul Faculty of Medicine at Imperial College London și șeful Institutului de Cercetare a Demenței din Marea Britanie a declarat că cea mai frecventă cauză a demenței este boala Alzheimer.

A doua cea mai frecventă formă este demența vasculară, în timp ce formele mai puțin frecvente includ demența frontotemporală (FTD) și demența cu corpi Lewy.

Iată câteva semne de avertizare neașteptate ale afecțiunii pe care e bine să le cunoașteți și să nu le ignorați.

Semne neobișnuite de demență: 1. Relație defectuoasă cu banii

S-ar putea să observați că o persoană iubită întâmpină mai multe probleme în a număra mărunțișul sau a plăti cumpărăturile decât a făcut-o anterior. Aceste semne, precum și dificultatea „de a calcula un bacșiș, de a echilibra un carnet de cecuri sau de a înțelege un extras de cont”, pot fi unele dintre primele semne vizibile ale bolii Alzheimer, potrivit Institutului Național al Îmbătrânirii din SUA.

Plățile ratate pot fi, de asemenea, un semnal roșu timpuriu, precum și cheltuieli compulsive sau efectuarea de plăți către oricine solicită, indiferent dacă este o cerere legitimă sau o înșelătorie.

Un studiu efectuat pe 81.000 de americani între 1999 și 2018 a constatat că plățile ratate cu cardul de credit ar putea apărea cu șase ani înainte de diagnosticarea demenței.

2. Coșmaruri frecvente

Semnele demenței pot apărea cu până la 40 de ani înainte de apariția simptomelor. Dr. Abidemi Otaiku, cercetător clinic specializat în neurologie la Universitatea din Birmingham, a descoperit că copiii între șapte și 11 ani care aveau vise urâte persistente aveau aproape de două ori mai multe șanse de a dezvolta tulburări cognitive până la vârsta de 50 de ani, în comparație cu cei care nu au avut.

Deficiența cognitivă este atunci când o persoană se luptă cu memoria și cu alte tipuri de gândire. O persoană cu deficiență cognitivă ușoară (MCI) are mai multe șanse de a dezvolta demență, afirmă experții de la Alzheimer`s Society.

Dr. Otaiku a descoperit aceeași legătură între adulții de vârstă mijlocie și adulții mai în vârstă care au avut coșmaruri și demență – aveau mai mult de două ori mai multe șanse de a dezvolta această afecțiune în viitor.

Deși el a remarcat că ar fi necesare studii suplimentare pentru a determina dacă visele rele și coșmarurile cauzează de fapt demență, doctorul Otaiku a sugerat, de asemenea, că „reducerea frecvenței viselor urâte la începutul vieții ar putea fi o oportunitate timpurie” de a preveni aceasta.

Semne neobișnuite de demență: 3. Nu pot detecta minciuni sau sarcasmul

Nu pot înțelege remarcile ironice sau sarcasmul. Un studiu al Universității din California din 2011 a observat că persoanelor care suferă de demență frontotemporală (FTD) sau Alzheimer le este mai greu să înțeleagă sarcasmul. Cei cu FTD, de asemenea, nu și-au putut da seama când cineva minte, deși persoanele cu Alzheimer ar putea.

4. Privitul în gol

Un alt semn precoce al demenței ar putea fi cineva care are o privire goală sau „privire redusă” – unele forme ale bolii pot afecta capacitatea ochilor de a urmări.

Persoanele cu această afecțiune ar putea pierde elemente cheie atunci când se uită la ceva „pentru că creierul nu alcătuiește imaginea într-un mod corect”. Judecarea distanțelor sau folosirea scărilor pot deveni, de asemenea, o provocare.

Semne neobișnuite de demență: 5. Consumul de alimente mucegăite

Schimbările în obiceiurile alimentare ar putea fi un semnal roșu că o persoană dragă are o formă de demență, mai ales dacă mănâncă fără să știe alimente care s-au mucegăit.

Pe măsură ce demența progresează, ei ar putea încerca să mănânce produse care nu sunt deloc alimente. Ei și-ar putea schimba radical preferințele alimentare: de exemplu, să mănânce carne atunci când au fost vegetarieni de-a lungul vieții.

6. Mai puțină fluență

În cele din urmă, cineva cu demență ar putea începe să folosească un vocabular și gramatică mai simple și ar putea avea dificultăți să găsească cuvintele potrivite. Deteriorarea limbajului este mult mai rapidă în cazurile de Alzheimer, a remarcat profesorul Matthews.

Se crede că aproximativ 70% din riscul de a face Alzheimer se datorează genelor, în timp ce 30% se datorează stilului de viață și mediului – lucru pe care îl putem aborda în mod activ.

„Știm că schimbările biochimice și celulare din creier au loc probabil cu două decenii, dacă nu chiar mai mult, înainte ca boala să se manifeste într-o formă”, a spus profesorul Matthews.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel