Din cuprinsul articolului
Semne neobișnuite ale ficatului gras care apar pe față. În stadiile incipiente, boala ficatului gras nu prezintă simptome, ceea ce face dificilă diagnosticarea bolii mortale.
Cu toate acestea, cu timpul, câteva modificări vizibile ale feței și ale pielii, cum ar fi umflarea, schimbarea culorii și mâncărimea, ar putea semnala acest lucru.
Potrivit experților în sănătate, boala ficatului gras non-alcoolic sau NAFLD este printre cele mai frecvente boli hepatice cronice care, dacă nu sunt tratate bine la timp, pot provoca cicatrici hepatice grave, ducând la ciroză.
A avea un nivel ridicat de grăsime în ficat este, de asemenea, asociat cu un risc crescut de alte probleme grave de sănătate, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială și afecțiunile rinichilor.
Medicii spun, de obicei, o dietă bogată în grăsimi și calorii provoacă această boală, care duce la inflamație și deteriorarea celulelor hepatice sănătoase. Chiar dacă unii oameni nu prezintă simptome vizibile, mulți suferă de oboseală cronică și dureri abdominale severe cronice.
Există, de asemenea, un efect al bolii hepatice grase asupra feței dumneavoastră.
Semne faciale ale ficatului gras: 1. Umflarea feței
Experții în sănătate spun că umflarea ochilor și cearcănele, încrețirea în jurul ochilor și colțurilor gurii și ochii gălbui sunt câteva dintre simptomele ficatului gras.
Pe măsură ce boala avansează, afectează capacitatea ficatului de a produce proteine, ceea ce vă afectează fluxul sanguin și eliminarea lichidelor. Ca rezultat, este posibil să observați că fața dvs. pare mai umflată.
2. Acnee
Deși este obișnuit să aveți acnee în adolescență din cauza modificărilor hormonale, boala ficatului gras o cauzează și ea. Dacă suferi de roșeață și înroșirea obrajilor, agravarea acneei, medicii spun că ficatul tău este afectat.
Potrivit experților, atunci când ficatul este supraîncărcat de toxine, poate duce la mai multe iritații ale pielii. În întreaga lume, 25% dintre adulți prezintă semne de ficat gras non-alcoolic din cauza dietei proaste și a altor factori de stil de viață.
Semne faciale ale ficatului gras: 3. Rozacea
Rozaceea este o afecțiune comună a pielii care înroșește pielea. De asemenea, provoacă mici vase de sânge roșii sau umflături albe pe față. Chiar dacă a avea rozacee nu înseamnă neapărat că aveți o boală de ficat gras, această problemă a pielii este un biomarker al disfuncției hepatice.
Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Academy of Dermatology, cele două boli împreună pot fi și o cauză a bolilor de inimă.
4. Erupții cutanate și umflături în jurul gurii
Când aveți o boală de ficat gras, este posibil ca organismul să nu poată absorbi în mod eficient anumiți nutrienți, cum ar fi zincul, ceea ce duce la o deficiență a nutrienților. Această deficiență poate provoca dermatită, o afecțiune care apare adesea ca erupții cutanate și umflături în jurul gurii.
Un studiu, publicat în National Library of Medicine, spune că dermatita este, de asemenea, cauzată de o complicație comună a deficienței de zinc și se prezintă ca iritație a pielii, cu umflături pline de lichid în jurul gurii.
Semne faciale ale ficatului gras: 5. Mâncărime
Mâncărimea, în special pe față, este unul dintre cele mai frecvente semne ale bolii hepatice grase. Cunoscut și sub denumirea de prurit, nu este un motiv mare de îngrijorare, dar dacă este continuu, poate interfera cu somnul și poate duce la o serie de alte probleme.
Potrivit medicilor, dacă suferiți de NAFLD, este posibil să aveți un nivel mai ridicat de sare biliară care se acumulează sub piele, ceea ce provoacă mâncărime. De asemenea, unele persoane cu prurit au crescut nivelul histaminei. Cu toate acestea, antihistaminicele nu sunt eficiente în tratarea acesteia.
6. Icter
Este unul dintre cele mai ușor de identificat simptome ale NAFLD pe față. Icterul, potrivit medicilor, apare atunci când bolile hepatice ating niveluri avansate. Face ca pielea și albul ochilor să pară galbene.
Icterul apare atunci când există un exces de bilirubină, un pigment galben care este un produs secundar al defalcării globulelor roșii.