Cele 6 obiceiuri sănătoase care scad riscul de diabet

Obiceiuri sănătoase care scad riscul de diabet. Modul nostru de viață se modifică drastic în lumea de astăzi care evoluează rapid, ceea ce, din păcate, a dus la un stil de viață care devine din ce în ce mai puțin durabil.

Dintre numeroasele probleme de sănătate aduse de modul nostru de viață contemporan, diabetul se remarcă ca o problemă care afectează o mulțime de oameni. 

Tot mai mulți oameni suferă de diabet, astfel că România se situează printre țările cu cea mai mare prevalenţă a acestei boli în Europa. Aproape 12 români din o sută au această problemă de sănătate – arată datele studiului național de specialitate PREDATORR. Situația este foarte gravă și la nivel mondial, unul din doi adulți cu diabet nu sunt diagnosticați.

Detectarea precoce este crucială pentru gestionarea și vindecarea diabetului. Pentru a reduce riscul, unele schimbări sensibile ale stilului de viață, cum ar fi renunțarea la fumat, consumul de apă, consumul bogat de fibre și limitarea zahărului și carbohidraților rafinați, împreună cu monitorizarea regulată a nivelului de zahăr și vizitele în timp util la medicul dumneavoastră, sunt eficiente și recomandate

În prezent, nu există un tratament cunoscut pentru diabet, totuși există mai multe opțiuni de stil de viață care pot întârzia apariția bolii. Aceste practici includ:

Obiceiuri sănătoase care scad riscul de diabet: 1. Pierederea în greutate

Menținerea unei greutăți sănătoase este crucială în reducerea riscului de diabet. Studiile au arătat că chiar și pierderea a 7% din greutatea corporală poate reduce riscul de a dezvolta diabet cu aproape 60%. Acest lucru se datorează faptului că excesul de greutate contribuie la rezistența la insulină și la dezechilibrele nivelului de zahăr din sânge.

2. Controale regulate

Controalele regulate sunt esențiale pentru depistarea precoce și gestionarea diabetului. American Diabetes Association recomandă analize de rutină pentru diabetul de tip 2 pentru toți adulții cu vârsta de 45 de ani sau mai mult. Aceste controale permit medicilor să monitorizeze nivelul zahărului din sânge, să identifice factorii de risc și să ofere îndrumările necesare pentru prevenirea diabetului.

3. Renunțarea la fumat

Fumatul nu numai că dăunează sănătății generale, dar crește și riscul de a dezvolta diabet. Fumatul contribuie la rezistența la insulină, ceea ce face ca organismul să fie mai dificil să regleze nivelul zahărului din sânge. S-a dovedit că renunțarea la fumat reduce pericolul de a dezvolta diabet de tip 2 în timp.

Obiceiuri sănătoase care scad riscul de diabet. 4. Consumul de apă

Alegerea apei ca băutură principală vă ajută să evitați băuturile bogate în zahăr, conservanți și alte ingrediente inutile. Apa vă menține hidratați fără a adăuga calorii suplimentare sau a afecta negativ nivelul zahărului din sânge. Este o alternativă mai sănătoasă la băuturile dulci care poate contribui la creșterea în greutate și la creșterea riscului de diabet.

Obiceiuri sănătoase care scad riscul de diabet. 5. Aport mai mare de fibre

Includerea alimentelor bogate în fibre în fiecare masă este benefică pentru prevenirea diabetului. Fibrele încetinesc absorbția zahărului, prevenind creșterea nivelului de glucoză din sânge. De asemenea, promovează o senzație de sațietate, ajutând la gestionarea greutății. Fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele sunt surse excelente de fibre alimentare.

6. Consumul limitat de zahăr și carbohidrați rafinați

Dietele bogate în zahăr și carbohidrați rafinați pot duce la niveluri crescute de glucoză și insulină, crescând riscul de diabet în timp. Este important să limitați aportul de băuturi dulci, deserturi, gustări procesate și cereale rafinate. În schimb, concentrați-vă pe consumul de alimente bogate în nutrienți care oferă vitamine esențiale, minerale și carbohidrați complecși.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

5 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

25 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

46 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: