Din cuprinsul articolului
Ficatul are rolul de a modera nivelurile de substanțe chimice din sânge. În plus, după cum adaugă site-ul Stanford Medicine, acesta descompune grăsimile cu ajutorul bilei pe care o excretă.
„Tot sângele care părăsește stomacul și intestinele trece prin ficat. Ficatul procesează acest sânge și separă componentele sale, le echilibrează și creează substanțe nutritive pe care organismul le poate folosi”, adaugă aceștia.
De asemenea, este considerat unul dintre cele mai importante cinci organe din corp, iar funcțiile sale depășesc cele menționate. De asemenea, este frecvent să auzim de boli care îl afectează, cum ar fi insuficiența renală hepatică, hepatita autoimună, hepatita virală, ciroza hepatică, printre altele.
Prin urmare, pentru a menține ficatul sănătos, se caută alternative care uneori se dovedesc a fi contraproductive. „Soluția nu este să încercăm să curățăm ficatul cu alimente, diete, sucuri sau alte strategii similare. În schimb, este mai bine să vă îmbunătățiți stilul de viață și să creșteți aportul acelor nutrienți care îi conservă sănătatea și îi susțin funcțiile”, se arată pe site-ul Mejor con Salud.
De asemenea, acesta sugerează să nu vorbim despre purificarea ficatului, ci de susținerea funcției de detoxifiere a acestuia în organism. În acest sens, ei recomandă câteva alimente ușor accesibile.
Conține un nivel ridicat de alicină și seleniu. Includerea acestuia în alimentație reduce efectul radicalilor liberi. În plus, cercetările publicate în Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity, indică faptul că compușii bioactivi ai usturoiului servesc la reglarea metabolismului hepatic al lipidelor, ceea ce, la rândul său, duce la îmbunătățiri în cazurile de steatoză hepatică.
Această plantă conține curcumină. Are efecte antiinflamatorii și antioxidante care sprijină ficatul, care este cel mai mare organ din organism.
Mai mult decât atât, o cercetare publicată în revista Nutrients, „Curcumin in liver disease: a systematic review of cellular mechanisms of oxidative stress and clinical perspective”, a concluzionat că curcumina modulează nivelurile de inflamație și minimizează impactul stresului oxidativ. Acest lucru duce la un risc redus de boli hepatice.
Studiul „Liver protective effects of extra virgin olive oil: interaction between its chemical composition and cell signalling pathways involved in protection” a concluzionat că acest aliment conține un număr destul de mare de compuși bioactivi. De exemplu, acizi grași mononesaturați și substanțe fenolice precum hidroxitirosolul și oleuropeina. Acest lucru duce la o echilibrare a inflamației, a stresului oxidativ și a rezistenței la insulină.
Portocalele, mandarinele, limetele, lămâile și grepfrutul fac parte din acest grup de alimente care sunt ideale pentru protejarea ficatului. În acest caz, ele furnizează vitamina C, care, potrivit unei analize împărtășite de Frontiers in Nutrition, este un antioxidant și ajută la recuperarea funcției hepatice.
Această listă include salata verde, varza kale, spanacul, varza. Aceste alimente conțin o mulțime de antioxidanți, care contracarează radicalii liberi și metalele grele. În plus, studiile au constatat că legumele cu frunze verzi ajută la gestionarea unor boli precum steatoza hepatică.
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…