Din cuprinsul articolului
Te-ai gândit vreodată că există mai multe limbaje ale iubirii în funcție de care ne exprimăm iubirea? Ce inseamnă să vorbești pe limba partenerului? Înseamna să-ți exprimi aprecierea în maniera dorită de partener. NU așa cum ti-ar plăcea ție ci in maniera in care el o înțelege. ATENTIE! E o mare diferenta intre eu cred … si lui ii place!!!
Ți s-a intamplat vreodata ca partenerul sa priceapă altceva decat voiai tu sa-i transmiti? Sau poate ca dovezile de iubire pe care i le-ai oferit tu să nu fie apreciate sau înțelese de celalalt? Eu cred că fiecare dintre noi, la un moment dat, am experimentat o astfel de situație. Si daca ți s-a intamplat și ție asa, este NU pentru ca nu ar fi existat iubire, ci pur si simplu ca limbajul celui de lângă tine poate a fost total diferit de al tau. Iar acest lucru se vede cu trecerea timpului, pe masură ce relația devine mai serioasă. La inceputul relatiei, totul este roz, adrenalina zburda nestingherita, la fel si hormonii, și in acest fel partenerii se inteleg mult mai bine. De ce? Pentru că atunci când suntem “indragostiti pâna peste cap” facem tot ce ne stă în putință să il/o cucerim și îi declarăm iubirea noastră folosind toate cele cinci limbaje ale iubirii.
Cum spuneam, începutul este întotdeauna tumultos și fascinant: vrem să petrecem cât mai mult timp cu partenerul, ii oferim daruri, ii facem diferite servicii, alegem să ieșim undeva doar noi doi, ne ținem de mana, îi declarăm dragostea noastră inclusiv prin bine-cunoscutul „te iubesc”. Cu cât timpul trece și relatia se sedimentează, ajungem să o exprimam doar în limbajul care ne este nouă cel mai familiar. Și asta se întâmplă pentru că eu am văzut în familia mea un limbaj specific de manifestare a iubirii. Dar și partenerul a vazut în familia lui un limbaj al iubirii care este foarte posibil să nu fie similar cu al meu. Iata, provenim din medii diferite, familii diferite in care limbajul iubirii poate fi acelasi sau total diferit. Dacă celălalt are același limbaj, relația începută armonios rămâne la fel de-a lungul anilor. Dacă nu, apar problemele.
Ce e de facut în acest caz?
Să învățăm limbajul de iubire al celuilalt si sa-l folosim cand vrem sa ne exprimam iubirea si aprecierea fata partenerul/partenera mea. Este important să știm ca putem avea toate cele 5 limbaje ale iubirii dar ar fi bine să înțelegem că folosim cu precădere unul sau două dintre ele. Gary Chapman a scris o carte care se intituleaza chiar așa: ”Cele 5 limbaje ale iubirii” în care explică pe larg semnificația si rolul fiecarui tip de limbaj. Iată care sunt cele cinci limbaje ale iubirii sunt: . 1. Cuvintele de încurajare, 2. Timpul acordat, 3. Serviciile, 4. Darurile primite si 5. Mângaierile fizice.
Cu ce se diferențiază aceste limbaje ale iubirii?
1.Declaratiile / Cuvintele (inclusiv cele de incurajare). “Ce bine arati astazi!”, “Sunt incantata ca am un partener atent ca tine!”, Multumesc ca ai avut grija sa ma anunti ca lipsesti!”, “Iti mulțumesc că m-ai ajutat!”, “Daca vrei sa faci o schimbare, ai toata sustinerea din partea mea”.
2.Timpul acordat. Chiar daca doi oameni petrec timp fiind fizic unul langa celalalt, uneori îi desparte un intreg univers – telefonul, televizorul, prietenii, FB, instagram si alte retele de socializare. E vorba de calitate si nu de cantitate. Important e sa fii acolo, (uneori chiar și 30 minute), dar sa fii prezent si sa impartasesti emotia reciproca de afecțiune, validare, acceptare, apreciere și înțelegere. Alte exemple includ pregătirea mesei împreună, conversația din timpul mesei, desfăsurarea unor activități care vă fac plăcere împreună, stabilirea unor planuri pentru viitor sau pur și simplu împărtășirea emoțiilor și gîndurilor cotidiene (pornind de la banala întrebare: Cum a fost ziua ta azi?).
3. Darurile primite. În cazul darurilor, acțiunile vorbesc mai mult decât cuvintele. Darul este un simbol al faptului ca cineva se gandeste la tine cu iubire. Bine, darurile pot fi și ele diferite, de la persoană la persoană, un inel, o carte, un ceas, un parfum sau o mașină. „Lucrul care funcționează cel mai bine este să alegi cadoul potrivit care să arate că îți cunoști partenerul iar el va aprecia efortul pe care tu l-ai făcut pentru a-ți exprima iubirea”, spune Chapman.
4. Serviciile. Pentru altii, serviciile sunt foarte importante: sa faci un sandwici, sa duci gunoiul, sa speli vasele, sa duci masina la spalatorie, sa aduci bani acasa, sa oferi familiei toate lucrurile necesare, toate acestea sunt prin ele însele o dovada de iubire. Unii cred că limbajul iubirii este suficient, de aceea nu consideră necesar să mai folosească in relația lor și alte limbaje ale iubirii. Am auzit de multe ori în terapie întrebarea aceasta: ”Aduc bani acasă, nu mă duc la alte femei, ce rost mai are să-i spun că o iubesc? Nu înțelege asta?!”
5. Mangaierile fizice. Un alt limbaj de iubire sunt mângaierile fizice. Pentru unii oameni o mangaiere fizica, o imbratisare, tinutul de mana, un gest de tandrete face mult mai mult decat orice cuvant de incurajare, cadou sau servicii. “Tinutul de mana, sarutarile, imbratisarile si contactul sexual sunt, toate, o modalitate de a-i comunica partenerului emoția iubirii”, spune dr. Gary Chapman in cartea sa.
Concluzia este că nu toată lumea își exprimă dragostea în același mod, de aceea este util să cunoști limbajele iubirii ca să poți să înțelegi mai bine relația și limbajul prin care partenerul decodifică corect iubirea ta.
Cum afli care este limbajul tău de iubire sau cel al partenerului?
Cunoscând limbajul tau de iubire și totodată pe cel al partenerului tau, te poți face mai bine înțeleasă și în acest fel poți duce relatia la urmatorul nivel. Cum identifici care este limbajul tău de iubire? Și cum identifici care este limbajul de iubire al partenerului?
Unii își pot da seama imediat. Dar ca sa fiti siguri ca lista este corecta, puneti-va urmatoarele intrebari: „Cand v-ati simtit cel mai iubit si apreciat? Ce a fost deosebit atunci? Ce anume din ce a facut partenerul m-a facut sa ma simt asa de bine? Si inca ceva: Ce anume din ceea ce nu primiti in mod obisnuit de la partener va supara cel mai tare? Pentru partener, lista de intrebari ramane aceeasi. Intrebati-l asadar: Cand s-a simtit cel mai iubit si apreciat? Ce a fost deosebit atunci? Ce anume din ce ai facut tu, l-a facut pe partenerul tau sa se simta asa de bine?
Amintește-ți, vorbind aceleași limbaje de iubire cu partenerul cresc șansele să ai o relație autentică și sănătoasă!
Beatrice Enachescu este inițiatorul proiectului Viața la Prezent, fiind de profesie Psiholog si Psihoterapeut și un cunoscut Trainer si Speaker Motivațional. Are o experiență vastă în domeniul Dezvoltării personale, Comunicării și Dreptul Afacerilor. Este membru al Baroului București, membru al Colegiului Psihologilor din România și membru al Asociației de Hipnoterapie si Psihoterapie cognitiv-comportamentală, are formări complementare în terapia schemelor cognitive și terapia sistemică de cuplu și familie.