Sari la conținut

Cele 4 etape ale menopauzei. La ce trebuie să te aștepți?

menopauza
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Modificările hormonale de după menopauza

Sănătatea reproductivă a unei femei suferă multe schimbări de-a lungul vieții. De la prima menstruație, până la anii de fertilitate și până la menopauză și nu numai, hormonii trec prin schimbări majore, făcând fiecare etapă distinctă. În general, ciclul sănătății femeilor poate fi împărțit în patru etape principale.

Etapa pre-menopauză

În timpul etapei de pre-menopauză a vieții, o femeie are ciclul menstrual obișnuit, este în primii ani de fertilitate și nu are simptome vizibile de menopauză. Din punct de vedere tehnic, o femeie se află în stadiul de pre-menopauză în orice moment înainte de a intra în perimenopauză.

Etapa de perimenopauză

Perimenopauza este o etapă de tranziție între pre-menopauză și menopauză. Această etapă începe de obicei la 40 de ani și durează câțiva ani. În acest timp, rezultatele schimbărilor hormonale vor deveni vizibile pe măsură ce ovarele încetează să funcționeze. Pe măsură ce producția de estrogen încetinește și sunt eliberate mai puține ouă, apar adesea simptome comune de perimenopauză, cum ar fi următoarele:

  • Perioade menstruale mai scurte și tot mai neregulate
  • Schimbări frecvente de dispoziție
  • Scăderea apetitului sexual
  • Bufeuri și transpirații nocturne
  • Uscăciunea vaginală
  • Dureri de cap
  • Ceață a creierului sau dificultăți de concentrare
  • Dureri de articulații sau mușchi

În timp ce fertilitatea este redusă și reproducerea este mai puțin probabilă, o femeie poate rămâne însărcinată în timpul perimenopauzei.

Etapa de menopauză

Menopauza poate afecta femeile de la 30 la 60 de ani. Cu toate acestea, vârsta medie de debut a menopauzei la femei este de 51 de ani. Pentru a fi luată în considerare la menopauză, o femeie trebuie să fi avut ciclu menstrual timp de 12 luni consecutive. Ovarele au încetat să funcționeze complet și nu mai eliberează ovule.

Pentru femeile aflate la menopauză, bufeurile sunt cea mai frecventă plângere. În plus, aceste bufeuri pot fi însoțite de o creștere a frecvenței cardiace. Femeile pot observa, de asemenea, scăderea plenitudinei sânilor, părul mai subțire, creșterea crescută a părului facial sau incontinența urinară pe măsură ce podeaua pelvină devine mai relaxată.

Etapa post-menopauză

Odată ce o femeie a depășit un an întreg fără ciclu menstrual, ea este considerată postmenopauză. Ea va rămâne în această etapă pentru tot restul vieții. Din fericire, în această perioadă, simptomele care au marcat anii perimenopauzei și menopauzei încep să scadă, lăsând majoritatea femeilor mai confortabile din punct de vedere fizic. Cu toate acestea, din cauza scăderii estrogenului, riscul pentru afecțiuni precum osteoporoza și bolile de inimă cresc în acest timp. Pentru femeile care au ajuns în stadiul de postmenopauză al vieții, un stil de viață sănătos și terapia de substituție hormonală pot fi cheia pentru a ține la distanță complicațiile legate de hormoni.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel