Din cuprinsul articolului
Cele 3 simptome de CANCER la care trebuie să fii atent când mergi la toaletă.
Descoperirea unui cancer în stadiile incipiente poate fi diferența dintre viață și moarte și nu este diferită nici pentru cancerul intestinal.
În România, conform GLOBOCAN1, în anul 2020 numărul cazurilor de cancer de colorectal poziționa această afecțiune pe locul I, cu 12.983 de cazuri diagnosticate, urmată de cancerul de plămâni, sân și prostată. Această maladie constituie o asociere a celor două tipuri de tumori maligne – cancer de colon și cancer de rect.
Atât bărbații, cât și femeile, au același risc de cancer de colon. Cancerul colorectal este cel mai frecvent în rândul persoanelor în vârstă de peste 50 de ani, dar poate apărea la pacienți tineri și adolescenți.
Peste 75% din cancerele de colon și rect apar la persoane fără factori de risc cunoscuți, motiv pentru care screeningul regulat este atât de important. Un istoric personal sau familial de cancer de colon sau rect sau de polipi de colon poate crește riscul de a dezvolta cancer de colon.
Iată cele trei simptome la care trebuie să fii atent când mergi la toaletă:
1. Sânge
Unul dintre cele mai evidente semnale roșii atunci când vine vorba de cancerul de colon este găsirea de sânge în scaun.
Bowel Cancer UK spune: „Există mai multe cauze posibile de sângerare din fund sau sânge în mișcările intestinale (scaun).
„Sângele roșu aprins poate proveni din vasele de sânge umflate (hemoroizi sau grămezi) din pasajul spatelui. Poate fi cauzat și de cancerul de colon. Sângele roșu închis sau negru poate proveni din intestin sau din stomac. Spuneți medicului dumneavoastră despre orice sângerare, astfel încât să poată afla ce o cauzează”.
2. Schimbarea obiceiurilor intestinale
Dacă ați experimentat o schimbare în obiceiurile dvs. normale de toaletă, atunci ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră de familie. Aceasta ar putea fi faptul că trebuie să mergi mai des la toaletă sau că nu mergi la fel de constant.
Bowel Cancer UK spune că acest lucru s-ar putea simți, de asemenea, ca și cum nu poți să-ți golești complet intestinele atunci când mergi la toaletă.
3. Durere sau nodul
Bowel Cancer UK spune: „Este posibil să aveți dureri sau un nodul în zona stomacului (abdomen) sau în pasajul spatelui. Consultați-vă medicul de familie dacă aceste simptome nu dispar sau dacă vă afectează modul în care dormiți sau mâncați.”
Deși acestea sunt cele trei simptome principale care îți vor afecta obiceiurile de toaletă, ar trebui să fii atent și la pierderea inexplicabilă în greutate și oboseala. Majoritatea persoanelor cu aceste simptome nu vor avea cancer de colon, dar este important să discutați cu medicul de familie dacă sunteți îngrijorat.
Aceste simptome ar putea fi, de asemenea, un semn al unor afecțiuni mai puțin grave, cum ar fi constipație, hemoroizi, diaree, fisuri anale, sindrom de colon iritabil și boala Crohn.
Dacă sunteți îngrijorat, puteți ține un jurnal de simptome, astfel încât, atunci când vă vizitați medicul de familie, să înțelegeți mai bine de cât timp au apărut simptomele și cum s-ar fi putut schimba.
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…
Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…