Din cuprinsul articolului
Constipația este o tulburare gastrointestinală care se manifestă prin eliminarea dificilă a materiilor fecale, adesea însoțită de durere. Aceasta este o afecțiune comună și, în multe cazuri, se poate ameliora cu ajutorul unor schimbări în stilul de viață. Iată care sunt cele 3 cauze majore ale constipației și cum o poți combate.
În cazuri severe, constipația poate pune sănătatea în pericol și poate fi greu de tratat. De aceea, este important să știi cum o poți preveni și cum poți trata afecțiunea de la primele manifestări.
Adoptarea unei diete alimentare echilibrate și schimbarea stilului de viață sunt primele recomandări care v-ar putea ajuta să luptați împotriva constipației.
De asemenea, există și anumiți factori pe care îi puteți controla, precum poziția adoptată în timpul eliminării scaunelor.
Cele 3 cauze principale ale constipației
Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, dezvăluie care sunt principalele cauze ale constipației, precum și un factor mai puțin cunoscut care contribuie la apriția afecțiunii.
„Civilizația predispune la constipație.
Care sunt cele 3 cauze majore ale constipației? O alimentație dezechilibrată (bogată în produse rafinate/ultraprocesate și săracă în fibre), lipsa de mișcare (sedentarismul) și poziția pe toaletă. Da, ați auzit bine, poziția “așezat” pe vasul de WC, cu picioarele îndoite la unghi de 90 °, nu permite evacuarea corectă a colonului!
Apărut în secolul 18 și considerat un semn de civilizație accesibil celor bogați, “tronul” confortabil din băile noastre este mai degrabă un obstacol pentru tranzitul intestinal. Mușchiul puborectal funcționează ca un lasou care blochează evacuarea intestinului atunci când stăm în picioare sau suntem așezați pe un scaun. Singura poziție naturală și favorabilă defecării este să ne așezăm “pe vine”, așa cum o făceau strămoșii noștri și cum o face încă o mare parte din populația globului…culmea, mai puțin “civilizată” și mai puțin constipată.
Ce e de făcut, ne întoarcem la WC-ul turcesc? Puțin probabil. Există însă o soluție simplă și practică: un taburet pe care să ținem picioarele atunci când suntem așezați pe vasul de toaletă. Genunchii se ridică cu 25-30 cm, iar unghiul dintre abdomen și picioare (unghiul anorectal) se modifică de la 90 ° la 35 °, deblocând evacuarea colonului.
Medicul israelian Dov Sikirov a făcut chiar un studiu pe acest subiect, cu rezultate surprinzătoare: timpul necesar golirii intestinului în poziție ghemuită (“pe vine”) este de numai 50 secunde, în timp ce din poziția “așezat”, pe un vas de toaletă clasic, durata crește la cel puțin 130 secunde. Așa că data viitoare când mergeți la WC, nu uitați să luați cu voi telefonul, cărți/reviste și un mic taburet pentru picioare. Chiar funcționează!!”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.