Din cuprinsul articolului
Cel mai sănătos ulei de gătit, pe care majoritatea oamenilor îl preferă. Alegerea uleiului de gătit potrivit este un pas important atunci când vine vorba de a găti un fel de mâncare gustos.
Deoarece uleiurile de gătit sunt alcătuite din grăsimi, acestea sunt adesea folosite pentru a rumeni și a aroma diferite feluri de mâncare.
Aceste grăsimi ajută organismul să își ia nutrienții necesari și susțin pielea și nervii sănătoși, explică Centrul Medical al Universității din Rochester.
În ciuda faptului că există foarte multe tipuri diferite de uleiuri de gătit, uleiul vegetal este unul dintre cele mai frecvent utilizate uleiuri. De fapt, între 2020 și 2021, la nivel global au fost produse aproximativ 209,14 milioane de tone metrice de ulei vegetal, subliniază Statista.
Aceste uleiuri vegetale includ ulei de canola, ulei de palmier (și ulei de sâmburi de palmier), ulei de semințe de floarea soarelui, ulei de arahide, ulei de semințe de bumbac, ulei de nucă de cocos și ulei de măsline. Dar există și uleiuri de specialitate care variază în aromă, cum ar fi uleiul de nucă, de semințe de in sau de avocado.
Health Digest a vrut să investigheze cele mai bune uleiuri de gătit pe care cititorii noștri le au la îndemână și iată care a fost rezultatul.
Uleiul de măsline este cel mai preferat ulei de gătit
Health Digest a întrebat 610 cititori: „Ce ulei de gătit mai sănătos preferați?”
- Răspunsul de top a fost uleiul de măsline. Aproximativ două treimi – 65,25% – dintre respondenți au ales uleiul de măsline drept ulei de gătit. Potrivit WebMD, uleiul de măsline este încărcat cu antioxidanți, combate inflamația și susține sănătatea creierului și a inimii.
- Al doilea cel mai popular ulei de gătit a fost uleiul de avocado (11,97%), urmat de uleiul de cocos (8,20%).
- Cu toate acestea, 6,39% dintre cititori au preferat uleiul de susan, în timp ce 6,23% au preferat uleiul de arahide.
Pe de altă parte, uleiul de gătit sănătos cel mai puțin preferat a fost uleiul de șofrănel (1,97%).
Nu toate uleiurile suportă bine căldura ridicată
Deși există preferințe diferite pentru uleiurile de gătit, trebuie reținut faptul că nu toate uleiurile suportă bine căldura mare. Când uleiul este gătit la temperaturi ridicate, poate atinge punctul său de fum și începe să se descompună, subliniază Healthline.
În acest moment, uleiul poate începe să se oxideze și să formeze radicali liberi, care pot fi dăunători sănătății.
Așadar, dacă gătiți la foc mare, Centrul Medical al Universității din Rochester vă sugerează să alegeți un ulei rafinat care are un punct de fum ridicat, cum ar fi avocado, nucă de cocos sau ulei de măsline rafinat.
Dar dacă gătiți la foc mediu, uleiul de arahide și uleiurile de măsline mai puțin rafinate funcționează de minune.
În ceea ce privește uleiurile de nuci, semințe sau canola, gătiți la foc mic.