Categories: Stil de viaţă

Cel mai sănătos tip de pâine. Un super-aliment care previne sute de boli

Profesorul nutriţionist Zhou Weibiao de la Universitatea Naţională din Singapore a inventat pâinea violet. El şi-a dorit să realizeze o pâine care să aibă o textură similară celei albe, dar să fie mai sănătoasă decât aceasta.

„Provocarea a fost dacă am putea schimba formula de realizare, fără a schimba textura netedă pe care o are pâinea albă şi pe care oamenii pe iubesc atât de mult”, a spus profesorul Zhou Weibiao.

Ingredientul special al acestui superaliment sunt antocianii din orezul negru. Pigmentul natural se găseşte în struguri, afine, prune, vinete şi este bogat în antioxidanţi, cu efecte benefice în prevenirea cancerului, a bolilor cardiovasculare, cerebrale, precum şi a obezităţii şi a diabetului zaharat. Ideea-cheie este eliberarea lentă de energie, astfel încât organsimul să poată utiliza aceste calorii pe o perioadă mai lungă de timp. Franzela rezultată a fost una cu o tentă violet, bogată în antioxidanţi şi fără aditivi. Antocianii au încetinit, de asemenea, rata de digestie cu 20 la sută.

Nutriţioniştii spun că pâinea albă este făcută din făină rafinată şi are o proastă reputaţie pentru sănătatea umană. Potrivit lor, conţinutul bogat de carbohidraţi oferă un indice glicemic ridicat şi are un nivel relativ scăzut de fibre şi minerale.

Pâinea a fost făcută luând antociani din orez negru şi infuzându-i în compoziţia pentru pâinea albă. Aceşti antociani, care apar în mod natural în anumite fructe şi legume, dau culoarea violet şi acţionează ca antioxidanţi. Datorită pigmenţilor naturali şi altor caracteristici (solubilitatea în apă şi lipsa de toxicitate), aceştia sunt utilizaţi pentru a înlocui coloranţii sintetici în industria alimentară şi a băuturilor.

Dovezile ştiinţifice au relevat faptul că antocianii sunt benefici pentru sănătatea noastră. Consiliul European de Informare Alimentară (EFIC) numeşte antocianii flavonoide, substanţe prezente în plante, legume şi fructe, cu efecte antioxidante, antiinflamatoare, antivirale şi antihistaminice.

Profesorul Weibiao spune că digestia pâinii violet este cu aproximativ 20% mai lentă, în comparaţie cu cea a pâinii albe, din cauza unei reacţii chimice între enzimele din orezul negru şi amidonul din pâine. Prin urmare, energia este eliberată pe o perioadă mai lungă de timp, iar indicele glicemic este mai mic. Şi chiar dacă numărul de calorii este identic cu al pâinii albe, sentimentul de saţietate durează mai mult timp. Această pâine ar putea, aşadar, să fie o gustare sănătoasă, precum şi o opţiune bună pentru diabetici.

Cercetătorul a precizat, de asemenea, că 80% din proprietăţile antioxidante ale antocianilor sunt păstrate chiar şi după prepararea pâinii la o temperatură de 200°C. Profesorul Weibiao mai spune că pâinea violet, care nu este încă disponibilă în magazine sau online, va fi mai scumpă decât pâinea tradiţională. El a fost deja contactat de mai multe grupuri din industria alimentară. Omul de ştiinţă şi echipa sa au lucrat timp de un an la acest proiect de pâine violet. Rezultatele au fost publicate în octombrie 2015, în mai multe reviste ştiinţifice, inclusiv de chimie alimentară.

Recent Posts

Semnele care anunță demența încă din tinerețe, confundate cu alte boli

Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…

29 de minute ago

Horoscop chinezesc: Întorsătură totală în viața acestor zodii

Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…

59 de minute ago

Adio gripă și răceală: Cum se prepară leacul băbesc care îmbunătățește sănătatea instant

Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…

o oră ago

Premiu pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital

Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…

2 ore ago

Boala epocii moderne capătă amploare. Îngreunează calea către un diagnostic precis

Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…

2 ore ago

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism: Ne protejează de cancer, diabet și depresie

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…

3 ore ago

Citeste si: