Din cuprinsul articolului
„În ultimii 10 ani, pâinea a fost atacată.” Profesorul Zhou Weibiao, un om de știință în domeniul alimentar de la Universitatea Națională din Singapore, nu se înșeală.
Conform gândirii nutriționale actuale, pâinea albă este digerată prea repede, crește nivelul de zahăr din sânge și este legată de obezitate. Pe scurt, este inamicul celor care mănâncă sănătos.
Răspunsul lui Zhou la această problemă? A inventat o pâine violet.
Bogată în antioxidanți care luptă împotriva cancerului, digerată cu 20% mai lent decât pâinea albă obișnuită și făcută în întregime din compuși naturali, ar putea fi primul superaliment din lumea produselor de panificație.
Un aliment de bază și de lungă durată, marea problemă a pâinii este indicele său glicemic ridicat: conținutul său de zahăr intră rapid în fluxul sanguin, determinând creșterea nivelului de zahăr din sânge și scăderea.
În plus, conținutul său de amidon rapid digerabil înseamnă că oamenii mănâncă adesea mai mult decât ar trebui.
„Provocarea a fost să vedem dacă am putea schimba formula pâinii, fără a schimba textura fină a pâinii albe pe care oamenii o iubesc cu adevărat”, a declarat profesorul Zhou potrivit CNN.
El a decis să extragă antociani din orezul negru – care conferă boabelor calitățile sale antioxidante mult trâmbițate – și să le infuzeze în pâinea sa. Zhou a lăsat în urmă proprietățile de amidon ale orezului.
„În ciuda capacității sale antioxidante și a beneficiilor asociate pentru sănătate, cunoștințele despre utilizarea antocianilor ca ingredient în produsele alimentare sunt foarte limitate.”
Adăugarea de antociani în pâine nu numai că o transformă în violet: datorită unei reacții chimice cu enzimele amidonului, încetinește viteza de digestie cu 20%.
În plus, 80% din calitățile antioxidante se păstrează în crustă și pesmet atunci când sunt coapte la 200 de grade Celsius.
„Dacă vrei să te bucuri de textura pâinii albe și să încetinești digestia, aceasta este probabil cea mai bună formulă”, spune Zhou.
„Și nici culoarea nu este rea.”
Antocianina este un pigment natural care apare în fructe și legume, cum ar fi strugurii, afinele și cartofii dulci, și este responsabil pentru nuanța lor vibrantă.
„Deși, nu toate fructele violet sunt super-alimente”, avertizează Zhou, citând ca exemplu fructele dragonului violet.
Studiile au arătat că antocianinele pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare și neurologice și a cancerului și joacă un rol în controlul obezității și diabetului, deoarece pot inhiba enzimele digestive și pot reduce nivelul de glucoză.
Pâinea mov ar putea fi mai sănătoasă decât pâinea albă, dar are un număr mai mic de calorii?
„Mâncați aceeași cantitate de amidon și făină de grâu, deci valoarea nutritivă este aceeași. Ideea cheie aici este încetinirea eliberării de energie, astfel încât să utilizați acele calorii pe o perioadă mai lungă de timp”, spune Zhou.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…