Din cuprinsul articolului
Macroul este un pește adesea comparat cu tonul, deoarece au multe caracteristici – ambii sunt pești grasi mari, care au o textură fermă și sunt adesea ambalate în ulei și conservate. Cei doi pești sunt membri ai aceleiași familii Scombridae, dar macroul sunt pești mai mici și au o viață mai scurtă. Macroul este mai gras decât tonul și are un gust mai bogat, dar mai blând.
Macroul este bogat în proteine și oferă acizi grași omega-3. Gustul blând face ca acesta să fie o completare excelentă la dieta dumneavoastră dacă doriți să includeți mai mult pește în dieta dumneavoastră, dar nu vă place gustul puternic al altor tipuri de pește.
Aceste informații nutriționale sunt furnizate de USDA pentru o porție de 3,5 uncii (100 grame) de macrou crud:
Carbohidrați
Macroul crud simplu nu conține carbohidrați, fibre sau zahăr. Cu toate acestea, orice pește care este gătit pane sau procesat poate include niște carbohidrați.
Grasimi
Macroul oferă aproape 12 grame de grăsime per porție de 100 de grame. Aproximativ 3 grame sunt grăsimi saturate, 4,5 grame sunt grăsimi mononesaturate și 2,9 grame sunt grăsimi polinesaturate.
Macroul este bogat în acizi grași omega-3. Conform datelor USDA, o porție oferă 0,77 grame de EPA (acid eicosapentaenoic) și 1,25 grame de DHA (acid docosahexaenoic), ambii acizi grași importanți care pot fi fabricați doar în mod minim de către organism. Prin urmare, consumul acestor acizi grași în alimente este singura modalitate practică de creștere a nivelului acestora.
Macroul oferă, de asemenea, o cantitate mică dintr-un acid gras omega-3 mai puțin cunoscut numit DPA (acid docosapentaenoic). O porție de 100 de grame de pește oferă 0,18 grame. Macroul prins în diferite zone și în diferite perioade ale anului poate furniza cantități ușor diferite de grăsime.
Macroul este o proteină completă cu o porție de 100 de grame care furnizează 19 grame de macronutrient, inclusiv toți cei nouă aminoacizi esențiali.
Vitamine si minerale
Macroul este o sursă excelentă de vitamina B-12. O porție oferă 7,29 mcg, ceea ce înseamnă că veți primi mult mai mult decât doza zilnică recomandată pentru adulți, care este de 2,4 mcg pe zi. Macroul oferă, de asemenea, niacină, fier, vitamina B6, riboflavină, magneziu, fosfor, acid folic și seleniu.
Macroul poate fi, de asemenea, o sursă bună de vitamina D. Pe lângă lapte, peștele gras este adesea prezentat ca o sursă bună de nutrient. Conform datelor USDA, o porție de macrou conține 13,8 mcg, care pot fi convertite în aproximativ 552 de unități internaționale (UI). National Institutes of Health sugerează că obținem 600 UI de vitamina D care se obține de obicei prin expunerea la soare.
Indiferent dacă îl aveți proaspăt sau conservat, macroul are de oferit câteva beneficii pentru sănătate. Iată câteva moduri prin care consumul de macrou îți poate stimula sănătatea.
Studiile de cercetare au arătat că grăsimile polinesaturate sănătoase pentru inimă (inclusiv acizii grași omega-3 DHA și EPA) pot ajuta la reducerea ratei de incidență și deces din cauza bolilor cardiovasculare. Multe studii au arătat, de asemenea, că suplimentele cu ulei de pește pot ajuta la scăderea trigliceridelor fără a crește alte tipuri de colesterol.
Cercetătorii au propus că consumul de fructe de mare poate preveni declinul cognitiv legat de vârstă. Mai multe studii au indicat că consumul de alimente (cum ar fi peștele) care oferă EPA și DHA a fost legat de îmbunătățirea funcției cognitive la cei cu boala Alzheimer în formă foarte ușoară.
Deoarece dovezile sugerează că consumul de pește gras poate oferi beneficii pentru sănătate la adulți, cercetătorii încep să examineze modul în care aportul de pește gras poate îmbunătăți dezvoltarea și sănătatea copiilor. Un nou studiu de cercetare efectuat pe copii în 2019 a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition.
Studiul a inclus aproape 200 de copii de 8 sau 9 ani care au primit fie pește gras, fie păsări de curte timp de 12 săptămâni. Cercetătorii au descoperit că cei care au consumat pește au prezentat niveluri îmbunătățite ale trigliceridelor și ale colesterolului HDL, fără impact negativ asupra tensiunii arteriale, variabilității ritmului cardiac, homeostaziei glucozei. A
utorii studiului au concluzionat că recomandările privind consumul de pește la copii ar fi utile pentru a îmbunătăți inițiativele de creștere a aportului de pește gras de către copii.
Macroul poate oferi o bază nutrițională bună pentru prevenirea anemiei care rezultă din deficiențe nutriționale. Peștele gras conține fier, vitamina B12 și o parte din acid folic. O deficiență a oricăruia dintre acești micronutrienți poate duce la anumite tipuri de anemie. Simptomele anemiei pot include slăbiciune musculară, vedere tulburată, oboseală extremă, împreună cu alte complicații grave, cum ar fi infertilitatea.
Studiile prospective au arătat că un aport ridicat de alimente care conțin grăsimi saturate este asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2. Pe de altă parte, un aport ridicat de grăsimi polinesaturate reduce riscul. Nu este clar dacă grăsimile polinesaturate din surse marine (pește) sau vegetale (plante) afectează diferit reglarea glicemiei în diabetul de tip 2.
V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…
Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…
Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…
Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…
Este dificil să ne gândim la o boală mai amenințătoare decât cancerul cerebral. Cu toate…