Campania Euromelanoma day a Societății Române de Dermatologie a ajuns anul acesta la cea de-a XIII-a ediție, și este o continuare a campaniilor derulate în anii precedenți.
Campania EuroMelanoma Day din 2018 debutează cu mesajul: „Știați că cea mai frecventă formă de cancer este cancerul de piele?”, pentru toate țările implicate în această campanie.
În România, se va derula o campanie de consultatii gratuite în următoarele locații:
– unități de învățământ, precum școli, licee, în perioada mai-iunie 2018, în orașele: București, Iași, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Constanța, Oradea, Sibiu și Craiova
– unități de producție, sedii de companii
– pe litoral, simultan în trei stațiuni de pe litoralul românesc: Mangalia, Jupiter și Venus.
În aceste locații se vor deplasa medici dermatologi pentru a acorda consultații gratuite si informații despre cancerul de piele.
Astfel, pe litoral, în stațiunile menționate, consultațiile vor avea loc în perioadele: 27-29 iulie, 3-5 august si 17-19 august în intervalul 08:00-12:00 și 15:00-18:30 și vor fi amenajate 3 puncte de consultații unde 12 medici dermatologi din țară, câte patru în fiecare stațiune, vor oferi consultații și informații gratuite pacienților, dar și turiștilor doritori de investigații de prevenție. Pe lângă informații legate de depistarea melanomului și prevenirea cancerului cutanat, aceștia vor mai primi și mostre de creme fotoprotectoare.
Acest trend crescător poate fi stopat. Cancerul de piele poate fi tratat dacă este depistat la timp.
Cu toții am auzit aceste mesaje:
Copiii prezintă cel mai mare risc de a dezvolta probleme de sănătate, pe termen lung, legate de expunerea prelungită la soare. Joaca în aer liber este importantă, dar o atenție sporită este necesară pentru a preveni arsurile solare. De aceea există creme dedicate copiilor cu altă compoziție.
Ce trebuie să urmărim?
Verificați-vă pielea pentru leziuni care:
Dacă prezentați 2 sau mai multe dintre aceste semne de alarmă, nu întârziați. Mergeți la medic imediat.
Cum și unde să ne uităm?
Verificați-vă pielea o dată pe lună pentru orice modificare sau pentru leziuni cu aspect suspect.
Controlul trebuie să includă tot corpul, fața și spatele, acordând atenție în special zonelor expuse la soare. Stați în fața unei oglinzi mari ajutându-vă de o oglindă de mână pentru locurile greu accesibile.
Priviți-vă atent fața, inclusiv nasul, buzele, gura, și zona din fața și spatele urechilor.
Verificați-vă scalpul, folosind un piepten pentru a împărți părul în straturi. Dacă nu aveți părul foarte des, asigurați-vă că verificați cu atenție toată suprafața scalpului.
Verificați fața dorsală și cea palmară a mâinilor, cât și zonele dintre degete.
Apoi concentrați-vă pe zona gâtului, pieptului și pe partea superioară a trunchiului. Femeile trebuie să se asigure că examinează cu atenție zona dintre și de sub sâni.
Îndoiți cotul pentru a verifica brațul și zona axilară. Utilizați oglinda de mână pentru a verifica partea din spate a gâtului (ceafa) și a spatelui, zona toracală și lombară.
Verificați zona feselor si partea posterioară a picioarelor. Terminați examinarea prin verificarea tălpilor și a zonelor dintre degete.
Cine este predispus sa dezvolte cancer de piele?
Cancerul de piele poate afecta pe oricine, la orice vârstă. Cel mai frecvent apare la persoanele care au peste 50 de ani sau la cei care s-au expus excesiv la soare.
Prezentați un risc crescut dacă:
Chiar dacă sunteți în grupul persoanelor cu risc crescut sau nu, sunt câteva lucruri simple pe care le puteți face pentru a vă proteja atât pe dvs, cât și pe familia dvs. de cancerul de piele.
Cunoscând semnele și controlându-vă piele periodic, puteți opri orice leziune suspectă înainte ca aceasta să devină ceva grav.
Ce putem face?
Cancerul de piele poate fi tratat și diagnosticul precoce permite o recuperare completă.
Dacă observați o leziune suspectă, este esențial să mergeți la medicul de familie, însă preferabil ar fi să vă adresați unui dermatolog, cât mai repede posibil.
În cazul în care nu se intervine la timp, afecțiunea se înrăutățește și în unele cazuri se poate ajunge la desfigurare, complicații sau chiar deces. Orice întârziere scade șansele unui rezultat satisfăcător.
Regulile de aur sunt:
Cancerul de piele este tratabil dacă este depistat precoce. Dacă aveți o leziune care arată suspect, mergeți la medic.
Să nu uitam că:
Există o ”relație” complexă între Soare și piele. Pe de o parte, Soarele este cel care stimulează crearea vitaminei D în piele. Pe de altă parte, prea mult soare poate duce la apariția cancerului de piele.
Rezultatele campaniei EMD-SRD 2017:
– Ca urmare a acestor consultații au fost descoperite 16 cazuri de melanom (mai multe cu 7 cazuri decât anul 2016), 58 cazuri de carcinom bazocelular (BCC), 6 cazuri de carcinomul scuamos celular (SCC) si 128 cazuri de alte leziuni.
– Din persoanele consultate la întrebarea dacă “Folosiți solarul”, 165 de persoane au raspuns pozitiv, 152 de persoane folosesc mai puțin de 20 sedințe pe an, iar 13 persoane folosesc mai mult de 20 sedințe pe an, solarul.
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…