Condiment, aliment si „medicament”, usturoiul e cunoscut si recunoscut pentru proprietatile sale terapeutice, de la tratarea racelilor, detoxifiere si prevenirea infectiilor, pana la scaderea tensiunii arteriale, a colesterolului rau si prevenirea anumitor tipuri de cancer.
Pentru ca beneficiile lui sa fie maxime, medicii spun ca trebuie respectate anumite conditii in ceea ce priveste prepararea si consumarea acestui condiment.
„Usturoiul contine compusi sulfurati, dintre care alicina este cea mai activa substanta. Acesti compusi sunt cunoscuti de foarte multa vreme pentru efectele lor terapeutice: scaderea tensiunii arteriale, scaderea colesterolului rau, efect anti microbian, combaterea micozelor cutanate, prevenirea racelilor, stimularea imunitatii (ca si alte plante similare, hrean, ceapa etc.)”, explica medicul nutritionist Corina Zugravu.
In plus, usturoiul este o sursa importanta de vitamine si minerale recunoscute pentru beneficiile asupra sanatatii. „Cele mai reprezentative sunt vitaminele grupului B (B6, B1, B5, B2, B3, B9) si vitamina C, iar dintre minerale mentionam fosfor, calciu, fier, potasiu, magneziu si nu in ultimul rand seleniu si mangan”, completeaza Elena Casapu, specialist Maggi in nutritie.
Usturoiul nu poate substitui insa tratamentul de baza in afectiunile severe, dar poate preveni aceste boli sau poate fi adjuvant in tratament, mai spun medicii specialisti.
Se consuma la cinci-zece minute dupa ce a fost zdrobit
Usturoiul poate fi gasit si sub forma de praf, granule sau deshidratat, insa consumat in stare naturala, crud, este cel mai sanatos. Nutritionistii recomanda sa fie zdrobit si consumat dupa cinci-zece minute, intrucat, spre deosebire de alte plante sau legume, prin oxidare se activeaza principiile active.
In ceea ce priveste cantitatea, niciodata nu este prea mult. „Pentru a beneficia de efectele pozitive, se recomanda cel putin o capatana de usturoi pe zi. Respiratia urat mirositoare sau mirosul specific al transpiratiei sunt efecte adverse minore in comparatie cu beneficiile. Pentru ca poate fi mai greu de digerat, se recomanda scoaterea partii din mijloc, mai iute, sau invelirea lui in folie de aluminiu si coacerea timp de 10-15 minute, fara degradarea substantelor”, recomanda nutritionistul Corina Zugravu.
Usturoiul isi pastreaza pro prietatile cat timp este proaspat, astfel ca trebuie depozitat intr-un loc uscat, la o temperatura in jur de 18°C pentru a nu incolti.
Nu se recomanda celor cu gastrita si ulcer
Exista insa si anumite persoane care nu pot profita de beneficiile acestuia: bolnavii de gastrita, ulcer (din cauza hiperaciditatii sale) sau cei care sunt alergici.
Studiile efectuate de-a lungul timpului nu au relevat efecte adverse majore, cel mult disconfort gastric, greata, ameteli usoare, dureri de cap, transpiratie intens mirositoare.
Pentru a scapa de mirosul neplacut, dupa consumul unui preparat ce contine usturoi, mestecati cateva frunze de patrunjel sau menta proaspata.
Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…
Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…
Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…