Din cuprinsul articolului
Leușteanul (Levisticum officinale Koch) aparține familiei de plante Apiaceae. Leușteanul provine inițial din Iran și Afganistan, dar este cultivat și în regiunile temperate din întreaga lume.
Una dintre afirmațiile majore despre sănătate despre leuștean este reducerea inflamației, în special a tractului urinar. Leușteanul poate avea proprietăți diuretice și antimicrobiene. Unii oameni susțin că leușteanul poate ajuta la reglarea ciclului menstrual.
Acest articol va analiza ce este leușteanul și presupusele beneficii pentru sănătate ale plantei. Veți afla, de asemenea, despre potențialele efecte secundare și despre riscurile utilizării leușteanului.
Utilizări ale leușteanului
Utilizarea suplimentelor ar trebui să fie individualizată și verificată de un profesionist din domeniul sănătății, cum ar fi un dietetician, un farmacist sau un furnizor de asistență medicală înregistrat. Niciun supliment nu are scopul de a trata, vindeca sau preveni boala.
Leușteanul a fost folosit în medicamentele tradiționale. Este, de asemenea, utilizat ca aditiv pentru alimente, ca potențiator de aromă.
Leușteanul conține mai mulți compuși, dintre care unii sunt ftalide și cumarine. Alături de aceștia sunt și polifenoli. Diversitatea acestor compuși a condus la numeroase studii privind utilizările de leuștean.
Nu există suficiente cercetări clinice cu privire la utilizările leușteanului, dar a fost folosit în mod tradițional pentru a trata multe afecțiuni de sănătate, inclusiv:
- Infectii ale tractului urinar
- Pietre la rinichi
- Sindromul colonului iritabil
- Malarie
- Durere de gât
- Amigdalită
- Reumatism
- Gută
- Furuncule
- Icter
Cistinurie
Un studiu din 2016 pe 18 participanți privind eficacitatea leușteanului asupra cistinuriei (o afecțiune ereditară rară care implică pietre la vezică și la rinichi) a constatat că leușteanul a redus nivelurile de cisteină și creatinine la persoanele cu cistinurie ereditară.
Autorii studiului au remarcat că mai multe studii care implică un număr mai mare de participanți cu cistinurie ar fi avantajoase.
Sănătatea tractului urinar
O evaluare din 2012 efectuată de Agenția Europeană pentru Medicamente a constatat că datele erau suficiente pentru a susține afirmațiile conform cărora leușteanul funcționează ca un agent eficient în creșterea urinei pentru a spăla tractul urinar în condiții minore.
Cu toate acestea, lipseau datele privind toxicitatea acută (severă pe termen scurt) și cronică (pe termen lung), carcinogenitatea (care provoacă cancer) și toxicitatea asupra reproducerii și dezvoltării. Din cauza lipsei de date privind siguranța pe termen lung, utilizarea rădăcinii de leuștean nu a fost recomandată de agenție.
În plus față de utilizarea enumerată mai sus, rezultatele studiului preliminar susțin unele dintre utilizările populare ale leușteanului:
- Efect diuretic
- Efect antibacterian
- Efect antiinflamator
- Efect anti-cancer