Sari la conținut

Cel mai popular fruct tropical elimină toxinele și previne formarea cheagurilor de sânge

Ananasul, cel mai popular fruct tropical tratează indigestia și previne formarea chegurilor de sânge,

Ananasul conţine bromelaină, o enzimă digestivă, care favorizează digestia şi împiedică balonarea. Bromelaina se regăseşte doar în ananasul proaspăt, care trebuie consumat, de preferinţă, după o masă copioasă.

Fructele de ananas conțin un ferment digestiv bromelina, acid cinamic, pectine, polizaharide, vitamina C, triptofan, serotonina, minerale și vitamine. Din punct de vedere medicinal, bromelina este cel mai prețios compus al acestui minunat fruct, care digeră în câteva minute de 1.000 de ori greutatea ei de proteine și care este comparată cu pepsina și papaina. În compoziția ananasului nu se întâlnesc grăsimi, iar în ceea ce privește mineralele și vitaminele, acestea sunt în cantități foarte reduse.

În scop fitoterapeutic se utilizează frunzele tinere, fructele și tulpina. Datorită bromelinei, fructul de ananas este foarte util în asigurarea unei bune funcționări a tractului gastro-intestinal.

Pentru eficiența terapeutică se recomandă consumarea sucului de ananas în stare proaspătă, imediat ce a fost stors din fruct. Ananasul are efect: antiiflamator, efect revigorant, purgativ, detoxifiant, antidepresiv.

Este folosit intern în: tulburări digestive, afecțiuni inflamatorii cronice, constipație, obezitate, tratarea celulitei, cancer, răceli, infecții, febră, astm, dismenoree, hipertensiune, efecte neplăcute ale menopauzei, artrită, reumatism, ateroscreloză, enterocolite, infecții, purificarea sângelui. În ceea ce privește uzul extern, fructul este folosit în răni și arsuri, tratamente de înfrumusețare și întinerire a pielii, plăgi, sub formă de suc și creme preparate din fruct.

Ananasul previne formarea cheagurilor de sânge

Acest fruct tropical, bogat în cupru, previne formarea cheagurilor de sânge şi bolile osoase. Cuprul stimulează producţia de hemoglobină din organism şi accelerează cicatrizarea rănilor. Carenţa de cupru cauzează osteoporoză, anemie, probleme cu glanda tiroidă şi scăderea numărului de limfocite. Medicii recomandă adulţilor să consume 699 miligrame de cupru pe zi. Dintre alimentele bogate în cupru fac parte crustaceele şi moluştele, carnea de vită şi ciupercile. O ceaşcă de ananas tăiat cubuleţe asigură aproximativ 151 miligrame de cupru, peste 1/5 din doza zilnică.

Consumul de ananas nu este recomandat în caz de ulcer gastric. Atunci când cumpărăm ananas proaspăt, trebuie să alegem un fruct care este greu pentru dimensiunea lui, ceea ce înseamnă că este suficient de suculent. Gradul de coacere se testează rupând una dintre frunzele de la bază. Dacă iese suc, este copt. De altfel, partea inferioară a ananasului este și cea mai dulce. Atunci când este copt, este moale și are o textură plăcută.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel