Sari la conținut

Cel mai nociv obicei. Și tu faci asta, imediat după ce te trezești?

Pentru mulţi dintre fumători, cea mai mare plăcere e ca primul lucru atunci când se trezesc să îşi aprindă o ţigară. Ei bine, acest obicei e chiar mai periculos ca fumatul din timpul zilei şi creşte şi mai mult riscul de a face cancer.

Efectele fumatului de dimineaţă au fost studiate de cercetătorii americani, independent de fumatul din timpul zilei, pe 7.610 fumători. Mai exact, fumatul în primele 30 de minute după trezire dublează riscul, şi aşa mare, de a suferi de cancer pulmonar. Fumul inhalat pătrunde mai uşor în plămâni după primele minute de la trezire, conform unui articol bbc.co.uk.Au fost comparaţi 4.776 de fumători cu cancer pulmonar şi 2.835 tot fumători însă fără să sufere de vreo boală. În urma cercetărilor, oamenii de ştiinţă de la Penn State College of Medicine din SUA au arătat că pacienţii care fumează în primele 30 de minute după trezire sunt cu 79% mai expuşi îmbolnăvirii cu cancer la plămâni decât cei care aşteaptă cel puţin o oră. Momentul zilei în care fumezi prima ţigară este chiar mai important ca numărul de ţigări fumate într-o zi.

Cei care fumează la prima oră devin mai uşor dependenţi de tutun

Un studiu anterior, pe 1.850 de fumători, a arătat că 1.055 au dezvoltat o formă de cancer. 59% dintre cei care s-au îmbolnăvit, au recunoscut că fumau în prima jumătate de oră după ce se trezeau.“Cei care fumează la prima oră au nivelul de nicotină şi alte toxine mai ridicat. Asta îi face să devină şi mai dependeţi de tutun ca cei care se abţin timp de cel puţin o jumătate de oră”, a declarat doctorul Joshua Muscar, conducătorul acestui studiu.Alt efect al fumatului de dimineaţă este că ulterior, fiecare ţigară va fi fumată mai intens. “Cea mai probabilă explicaţie a acestui fapt este că cu cât o persoană îşi aprinde o ţigară mai devreme, cu atât mai mult fum este primit în plămâni şi cu atât mai mareeste nivelul expunerii la substanţe chimice care cauzează cancer”, a declarat Robert West, doctor specialist în cancer, pentru bbc.co.uk.
Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel