Categories: Expertul zilei

Cel mai mic copil născut prematur. Neonatolog: Laptele matern SALVEAZĂ un prematur

Cel mai mic copil născut prematur. Cornelia Preda, medic neonatolog, a vorbit despre cel mai dificil caz al unui copil născut prematur.

„Pot să spun că am avut mult mai multe cazuri grele. Cel mai mic copil a fost de 500 de grame, 24 de săptămâni, care a stat trei luni la noi în spital, dar este bine.

Sigur, urmărit de o echipă interdisciplinară și acum face recuperare medicală și chinetoterapie, dar suntem bucuroși să nu are retinopatie de prematuritate, din punct de vedere neurologic evoluează bine, din punct de vedere motor, nu are boală pulmonară cronică, nu are nevoie de oxigen, deci sunt multe lucruri bune”, a declarat dr. Cornelia Preda, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News.

Laptele matern, soluția pentru salvarea copiilor născuți prematur

„Dacă e să spun despre cazul care m-a impresionat cel mai mult, știți cât de important e ca odată ce un prematur se naște, tu, ca medic neonatolog, fie că folosești alimentație parenterală, adică administrată pe un vas de sânge, fie că folosești alimentație normală, să ajungi la ritmul de creștere pe care copilul ăsta l-ar fi avut intra-uterin.

De obicei, laptele matern este ok în a salva un prematur.

Și am avut un caz, o doamnă, care avea mastectomie deoarece avusese cancer mamar în antecedente. Și a născut un bebeluș în 28 de săptămâni. A trebuit să-l hrănim cu formulă specială pentru prematuri și îmi dau seama cât de mult a evoluat medicina, pentru că acest copil este foarte bine, foarte deștept”, a povestit medicul.

„Adică laptele praf este apropiat de laptele mamei?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Laptele praf e o denumire foarte largă. Aș spune formulele speciale pentru prematuri, care sunt acum foarte sofisticate, conțin toți nutrienții necesari ca un bebeluș să se dezvolte și avem acest exemplu clar să funcționează. Sigur, laptele de mamă este cel mai important la prematur, pentru că previne complicații de tip enterocolită ulcero-necrotică.

Dar decât să nu hrănești un copil deloc, e de preferat să-i dai această formulă specială”, a mai spus dr. Cornelia Preda.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

2 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

22 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

41 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: