Din cuprinsul articolului
Acesta este cel mai mare păcat al omului! Care este cel mai mare păcat al omului și cum te poți feri? Biserica Ortodoxă Română (BOR) a vorbit despre păcatele spirituale.
Potrivit BOR, plăcerile spirituale sunt păcate mai grele decât cele trupeşti.
Viciul originar, rădăcina tuturor relelor care crește în sus este mândria, spune Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR. Într-un mesaj postat pepagina sa de socializare , Vasile Bănescu explică de ce acest păcat ne face să stricăm viața altora, să trădăm, să parvenim.
„În ciuda unei păreri superficiale, generalizate, atent întreținute de diavolul însuși, cele mai rele plăceri și grave păcate sunt cele pur spirituale, NU cele trupești. Plăcerea de a-i devora prin intrigi și critici pe ceilalți. De a te purta despotic inclusiv în numele Domnului. De a corupe și strica viața altora. De a înmulți abil răul, de a murdări, trăda și minți pentru a parveni”, susţine reprezentantul BOR.
Cortegiul răutății e nesfârșit
„În fruntea lui merg perversele plăceri ale puterii strivitoare și ale urii distrugătoare. Viciul originar, rădăcina tuturor relelor care crește în sus este mândria. Trufia. Autostrada cu sens unic și multe benzi către toate celelalte păcate”, a declarat Vasile Bănescu.
BOR: Diavolul ne joacă pe degete ca pe niște inerte marionete
Vaille Bănescu ne mai spune că starea de spirit otrăvită de ură colcăitoare este total opusă purității transparente și iubitoare a lui Dumnezeu.
„Diavolul ne joacă pe degete ca pe niște inerte marionete. După ce ne seduce cu propria noastră imagine trucată, ahtiată de vizibilitate și slavă deșartă. Adică de vidul camuflat în „importanță”. Propulsați de întuneric, ne lansăm orbește în goana după laude, like-uri, onoruri. Ingratitudinea e aerul care, lipsit de orice stimă, ne înconjoară”, arată purtătorul de cuvânt al BOR.
BOR, despre păcatul mândriei
„Mândria este în mod fundamental competitivă prin chiar natura ei pe când celelalte păcate nu sunt competitive decât în mod accidental. Mândriei, faptul de a poseda ceva nu-i provoacă nicio plăcere, ci numai faptul de a poseda mai mult decât cel de alături. Comparația este cea care te face mândru”, mai scrie reprezentantul BOR.
Așadar, omul este mândru nu pentru că este bogat, inteligent sau arătos, afirmă Vaille Bănescu. Ci pentru că ești așa doar prin comparație cu alții pe care savurezi să-i privești de sus, lăsându-i în urmă.