Sari la conținut

Cel mai mare factor de risc pentru cancerul de colon la pacienții sub 35 de ani. Cercetătorii sunt alarmați

cancer de colon
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cancer de colon

Cazurile de cancer de colon sunt în creștere în rândul tinerilor, iar experții sunt în căutarea răspunsurilor cu privire la motivul acestor creșteri alarmante.

Un studiu publicat de o echipă de cercetători internaționali în revista Neoplasia, oferă noi indicii. Studiul a analizat „cancerul colorectal cu debut foarte precoce”, definit ca un diagnostic înainte de vârsta de 35 de ani, și a găsit trei factori principali de risc.

O dietă cu deficit de calciu a fost considerată cel mai mare factor de risc, legat de aproximativ unul din cinci decese din cauza cancerului de colon la cei foarte tineri.

Consumul de alcool a fost considerat ca fiind al doilea cel mai mare factor de risc, în timp ce obezitatea a fost considerată a fi al treilea.

Factor de risc șocant pentru cancerul de colon la cei sub 35 de ani

Un studiu publicat la începutul acestei luni a sugerat o legătură între consumul unui pahar mare de lapte pe zi cu un risc scăzut de cancer de colon în special la femei.

Pentru studiu, echipa a folosit date din Global Burden of Disease și a constatat că cazurile globale de cancer de colon la persoanele sub 35 de ani aproape s-au dublat între 1990 și 2019, de la 21.874 la 41.545.

La cei sub 35 de ani, boala părea să afecteze și bărbații în mod disproporționat. În 2019, datele au arătat că au existat 25.432 de cazuri la bărbați, în timp ce au existat doar 16.113 cazuri în rândul femeilor.

Decesele globale au crescut, de asemenea, în perioada analizată, de la 11.445 la 15.486, potrivit studiului, care a asociat o dietă săracă în lapte și calciu, consumul de alcool și indicele de masă corporală ridicat ca „principalii contribuitori la decese”.

În mod surprinzător, lipsa exercițiilor fizice și fumatul au avut „o contribuție mai mică la decese”.

Cancerul de colon a crescut la toate categoriile de vârstă

Experții au examinat, de asemenea, factorii declanșatori de mediu, alimentele ultraprocesate sau anumite diete ca cauze ale cancerului de colon, care este diagnosticat la 107.320 de americani anual.

Deși este de obicei considerată o boală care afectează în mod disproporționat populațiile mai în vârstă, cancerul de colon a crescut la toate grupele de vârstă.

„A fost destul de alarmant pentru noi toți”, a declarat anterior pentru The Post dr. Coral Olazagasti, profesor asistent de oncologie medicală clinică la Universitatea din Miami Sylvester Comprehensive Cancer Center.

„În trecut, ai crede că cancerul a fost o boală a populației în vârstă. Dar acum am văzut tendințe în ultimii ani de oameni diagnosticați cu cancer din ce în ce mai devreme.”

Cancerul de colon provoacă:

  • sângerare rectală,
  • dureri abdominale,
  • modificări ale obiceiurilor de scaun,
  • scădere în greutate,
  • anemie,
  • oboseală .
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel