Pe lângă zahăr și sarea le poate pune probleme de sănătate persoanelor, care suferă de diabet, conform unui nou studiu japonez care a ajuns la concluzia că un regim alimentar bogat în sare poate duce la dublarea riscurilor cardiace pentru diabetici.
Este cunoscut faptul că prea multă sare în alimente poate provoca creșterea tensiunii arteriale, ceea ce reprezintă un factor major de risc pentru apariția unor boli cardiovasculare. Pentru a urmări efectul sării asupra persoanelor care suferă de diabet, cercetătorii niponi au realizat un studiu bazat pe 1.600 de diabetici cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani. Participanții la studiu au răspuns unui set de întrebări cu privire la regimul lor alimentar și cantitatea de sare pe care o consumă. Evoluția stării lor de sănătate a fost urmărită de medici timp de 8 ani.
Participanții la studiu care mâncau cel mai sărat (în medie 6 grame de sare pe zi), prezentau un risc de două ori mai ridicat de a se îmbolnăvi de o maladie cardiovasculară în cei 8 ani de studiu, prin comparație cu diabeticii care mâncau cel mai puțin sărat (în medie 2,8 grame de sare pe zi). Dintre cei 359 de subiecți care consumau cea mai multă sare, 41 s-au îmbolnăvit de maladii cardiovasculare, comparativ cu 23 dintre cei 354 de subiecți care mâncau cel mai puțin sărat din grupul de studiu.
„Pentru a reduce riscul de a suferi de o maladie cardiovasculară, persoanele care suferă de diabet de tipul 2 trebuie să-și țină sub control nivelul zahărului din sânge și să fie atenți și la cât de multă sare consumă”, conform profesorului Chika Horikawa, de la Universitatea din Prefectura Niigata, co-autor al acestui studiu.
Cercetătorii au raportat aceste rezultate și la influența pe care alți factori ai îmbolnăvirilor cardiovasculare o pot avea, așa cum sunt consumul de alcool și numărul de calorii din alimentație, conform studiului publicat în ultimul număr al revistei Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Concluziile studiului confirmă faptul că un consum moderat de sare poate preveni apariția unor complicații medicale periculoase pentru bolnavii de diabet. În plus, efectele negative ale unei diete bogate în sare sunt mai accentuate la persoanele hiperglicemice.
Efectele negative ale sării asupra tensiunii arteriale și a sănătății inimii au fost determinate de mult timp. Chiar și în cazul persoanelor tinere și cu o stare bună a sănătății, medicii recomandă un aport de sare de cel mult 2,3 grame pe zi. În cazul persoanelor din categoria de risc cardiovascular crescut — persoane de peste 51 de ani, hipertensivi, diabetici și persoane cu boli renale — limita superioară este de 1,5 grame pe zi.
În cazul populației americane, consumul mediu de sare este de 3,3 grame pe zi, notează Live Science. În prezent, în SUA, peste 29 de milioane de oameni suferă de diabet, iar 86 de milioane au un nivel crescut al glicemiei în sânge.