Din cuprinsul articolului
Calculii biliari sau „pietrele la fiere”, cum sunt cunoscuţi în popor, pot fi extrem de mici, astfel încât se elimină natural fără ca măcar să vă dai seama, alţii sunt mai mari, dificil de eliminat. În acest din urmă caz vi se poate recomanda operaţia, dar există şi alte metode, naturale, de a scăpa de calculi.
Calculii sunt formaţi din particule de colesterol, săruri minerale (calciu) şi săruri biliare. Se formează încă din ficat şi îi îngreunează activitatea, duc la inflamarea şi mărirea lui în volum. De regulă, ficatul secretă cam un litru de fiere pe zi.
Sunt predispuse să facă pietre la ficat şi vezica biliară persoanele supraponderale, care mănâncă multe grăsimi, bolnavii de diabet, femeile care iau contraceptive sau chiar cei care se tratează cu pastile pentru scăderea colesterolului.
Cand suferiti de calculi biliari, este esential sa reduceti consumul de alimente prajite si grase si sa urmati o dieta stricta bazata pe sucuri de fructe si legume timp de 1 sau 2 saptamani.
Unele ceaiuri medicinale, dar şi o serie de legume au ppropietatea de a preveni formarea calculilor şi de a ajuta curăţarea bilei.
Un studiu care a urmarit 80.898 de femei pentru o perioada de 20 de ani a concluzionat ca aportul crescut de proteine vegetariene a minimizat riscul de interventii chirurgicale la vezica biliara. S-a constatat ca consumul mare de fructe si legume a redus sansele de aparitie a calculilor biliari la aceste femei.
Un suc de legume combinat din sfeclă roşie, castraveţi şi morcovi este un bun remediu pentru calculii biliari.
Sfecla roşie ajută la curăţarea ficatului şi intareste vezica biliară. Conţinutul ridicat de apă al castraveţilor este excelent pentru detoxifierea ficatului şi a vezicii biliare. Morcovii sunt bogaţi în carotenoizi, vitamina C şi alţi nutrienţi care sunt buni pentru sistemul imunitar.
- Extrageţi sucul din 1 sfeclă roşie, 1 castravete şi 4 morcovi de mărime medie.
- Amestecaţi-le bine şi beţi acest suc de două ori pe zi.
- Puteți bea acest suc de două ori pe zi timp de două săptămâni pentru a observa ameliorarea simptomelor.
Simptomele litiazei biliare
La inceput simptomele lipsesc sau sunt foarte usoare, durere vaga in hipocondrul drept si tulburari intestinale, constipatie sau diaree.
– Durere abdominală intensă
– Dureri de spate
– Grețuri
– Vomă
– Distensie abdominală (umflarea abdomenului)
– Febră
– Indigestie
– Frisoane
– Mișcări intestinale neregulate
– Urină închisă la culoare
– Diaree
– Pancreatită
– Icter