Din cuprinsul articolului
Diverse tratamente la domiciliu pot ajuta la gestionarea constipatiei, cum ar fi consumul de mai multa apa si consumul de fibre. Dacă remediile la domiciliu nu ajută, sunt disponibile medicamente fără prescripție medicală și pe bază de rețetă.
Constipația afectează aproximativ 20% dintre oamenii din Statele Unite, ducând la 8 milioane de vizite la medic pe an.
Oamenii pot avea constipație din cauza alimentelor pe care le consumă sau evită, a alegerilor lor de viață, a medicamentelor pe care le iau sau a afecțiunilor medicale pe care le au. Pentru mulți, cauza constipației lor cronice este necunoscută. Aceasta este cunoscută sub numele de constipație cronică idiopatică.
Constipația se caracterizează prin următoarele simptome :
- mai puțin de trei mișcări intestinale pe săptămână
- scaune dure, uscate sau nodulare
- dificultate sau durere la evacuarea scaunelor
- un sentiment că nu toate scaunele au trecut
Constipația poate avea un efect negativ grav asupra calității vieții, precum și asupra sănătății fizice și mentale.
Există multe modalități naturale de a ajuta la ameliorarea constipației. Oamenii le pot face în confortul propriilor case, iar majoritatea sunt susținute de știință.
Bea mai multă apă
Deshidratarea regulată poate face o persoană să fie constipată. Pentru a preveni acest lucru, este important să beți suficientă apă și să rămâneți hidratat.
Când o persoană este constipată, s-ar putea găsi o ușurare din a bea apă carbogazoasă (spumantă). Acest lucru îi poate ajuta să se rehidrateze și să pună lucrurile din nou în mișcare.
Unele studii au descoperit că apa carbogazoasăeste mai eficientă decât apa de la robinet în ameliorarea constipației. Aceasta include persoanele cu indigestie sau dispepsie și persoanele cu constipație cronică idiopatică.
Cu toate acestea, consumul de băuturi carbogazoase, cum ar fi sifonul zaharat, nu este o idee bună, deoarece aceste băuturi pot avea efecte nocive asupra sănătății și pot agrava constipația.
Unii oameni cu sindromul colonului iritabil (IBS) constată că băuturile carbogazoase le agravează simptomele, așa că acești indivizi ar putea dori să evite apa spumantă și alte băuturi carbogazoase.
Concluzie: deshidratarea poate provoca constipație, așa că asigurați-vă că beți suficientă apă.
Mănâncă mai multe fibre, în special fibre solubile, nefermentabile
Pentru a trata constipația, medicii spun adesea oamenilor să-și mărească aportul de fibre alimentare.
Acest lucru se datorează faptului că creșterea aportului de fibre crește volumul și consistența mișcărilor intestinale, făcându-le mai ușor de eliminat. De asemenea, îi ajută să treacă mai repede prin sistemul digestiv.
Există multe fibre alimentare diferite, dar, în general, ele se împart în două categorii: fibre insolubile și fibre solubile.
Fibrele insolubile – prezente în tărâțe de grâu, legume și cereale integrale – adaugă volum scaunelor și le pot ajuta să treacă mai rapid și mai ușor prin sistemul digestiv.
Fibrele solubile – prezente în tărâțele de ovăz, orz, nuci, semințe, fasole, linte și mazăre, precum și în unele fructe și legume – absorb apa și formează o pastă asemănătoare gelului, care înmoaie scaunele și îi îmbunătățește consistența.
Fibrele solubile nefermentabile, cum ar fi psyllium, sunt cea mai bună alegere pentru tratarea constipației
Bea cafea, în special cafea cu cofeină
Pentru unele persoane, consumul de cafea poate crește dorința de a merge la baie. Acest lucru se datorează faptului că cafeaua stimulează mușchii sistemului digestiv
De fapt, un studiu din 1998 a constatat că cafeaua cu cofeină poate stimula intestinul în același mod în care o poate face o masă. Acest efect a fost cu 60% mai puternic decât apa de băut și 23% mai puternic decât consumul de cafea decofeinizată.
Cafeaua poate conține, de asemenea, cantități mici de fibre solubile care ajută la prevenirea constipației prin îmbunătățirea echilibrului bacteriilor intestinale.
Acestea fiind spuse, calitățile de stimulare a intestinului ale cofeinei pot fi mai puternice la persoanele cu IBS. De asemenea, ar putea agrava simptomele digestive
Persoanele cu IBS pot încerca să elimine cofeina din dieta lor pentru a vedea dacă ajută.