Sari la conținut

Cel mai cumpărat produs din supermaketuri este otravă curată! Un medic: Opriți consumul imediat!

magazin
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

În urma cu ceva timp, reporterii EVZ au realizat un experimet deloc plăcut: au mâncat timp de o săptămână numai supă la plic. Deși extrem de gustoasă, ieftină și rapidă, rezultatele au fost devastatoare: tensiune crescută, senzația de arsură a feței, senzația de balonare. Medicii atrag atenția că astfel de produse sunt pline de E-uri și nu sunt nutritive.

„În pliculeţe de supă instant nimic nu pare a fi sănătos. În general, conţin paste făinoase deshidratate şi două pliculeţe: unul cu grăsimi, iar celălalt cu arome. Amestecate cu apă fierbinte, îşi măresc volumul de 30 de ori. „Sunt cel puţin două aspecte care trebuie luate în calcul. Aceste supe asigură cantitatea de energie, dar aportul nutritiv efectiv este foarte scăzut”, explică Constantin Ţîbîrnă, nutriţionist.

E-uri de sinteză

Atunci când sunt consumate un timp îndelungat, supele instant grăbesc apariţia hipertensiunii arteriale şi pot afecta stomacul.

„Sunt foarte multe E-uri de sinteză, pe lângă elementele deshidratate. De asemenea, au multă sare, generând tensiune arterială. Nu sunt indicate hipertensivilor, celor cu afecţiuni ale ficatului sau ale rinichilor. Nu trebuie să se înţeleagă că, dacă mănânci o ceaşcă de supă instant, te îmbolnăveşti şi mori, dar consumul îndelungat poate cauza probleme”, susţine Constantin Ţîbîrnă.

Supa „la plic” este ieftină şi uşor de preparat, dar specialiştii susţin că timpul economisit nu este relevant. „Durează 10 minute în plus să faci o supă adevărată, sănătoasă, din rădăcinoase. Aceste supe instant au fost create pentru cei foarte comozi sau foarte ocupaţi. Preţul mic arată industrializarea”, crede nutriţionistul ieşean.

Profit şi standarde

Cu toate că opinia unanimă a medicilor şi nutriţioniştilor este aceea că supele instant afectează sănătatea prin consumul îndelungat, piaţa acestor produse se dezvoltă. „Pe producători nu-i interesează sănătatea, ci profitul. Singura grijă este ca produsul lor să respecte legislaţia. Produsele alimentare trebuie să respecte nişte normative. Dacă respectă aceste standarde, pot apărea pe piaţă chiar dacă produsul nu e sănătos”, este mecanismul descris de dr. Constantin Ţîbîrnă

„Cantitatea de legume este infimă şi zarzavaturile sunt deshitratate. Supele la plic sunt făcute din sare, arome artificiale, agenţi de întărire a gustului şi coloranţi.” GHEORGHE MENCINICOPSCHI, director ICA

Fidea cu gust de carne de vită. Dar fără vită

Ingrediente: Fidea – făină de grâu c/s, ulei de palmier, apă, sare, potenţiator de gust şi aromă – glutamat monosodic E621, agent de îngroşare – gumă de guar E412, agent de afânare (bicarbonat de sodiu E500, carbonat de calciu E170), vitamine (B1, B2, B6, PP, acid folic).

Baza de supă: sare, zahăr, potenţiator de gust şi aromă (glutamat monosodic E621, inozinat E631 şi guanilat de sodiu E627), legume uscate (praf de ceapă verde, usturoi, păstârnac, pătrunjel), condimente (piper negru, piper roşu, ghimbir), aromatizat identic cu cel natural de carne de vită.

Ulei de floarea-soarelui: Valoarea nutritivă 100g/produs uscat: proteine 7,9 g, grăsimi 22,8 g, glucide 60,8 g, vitamine B1: 0,4 mg, B2 0,4 mg, B6 0,5 mg, PP 3,5 mg, acid folic 40 mKg, valoarea energetică 480 kcal.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel