Din cuprinsul articolului
Ce provoacă alergiile în propria casă. Puține lucruri sunt mai frustrante decât să te confrunți cu alergiile, de la ochi înlăcrimați și nasuri înfundate, până la mâncărimi intense.
Odată ce începeți să experimentați simptome, poate fi greu de identificat exact ce a declanșat-o.
Deși poți presupune că vinovatul sunt alergiile sezoniere, cum ar fi cele cauzate de polenul copacilor și ambrozia, există numeroși potențiali alergeni care pândesc și în interiorul casei dvs. Suna ciudat, dar da, fără să-ți dai seama, s-ar putea să fii alergic la casa ta. Și, în mod mai precis, poți fi alergic chiar la dormitorul tău.
Acesta este cel mai contaminat loc din întreaga casă
Dormitorul, locul în care tu (și poate și animalele de companie) te simți cel mai confortabil în fiecare noapte conține un număr considerabil de potențiali alergeni. Deși bucătăria, baia și camera de zi pot conține, de asemenea, alergeni, petrecem cea mai mare parte a timpului în dormitoare și trebuie să acordăm o atenție deosebită că le curățăm cât mai bine posibil.
Există șapte motive principale pentru care dormitoarele pot provoca apariția simptomelor alergice. Mai mulți experți explică exact ce declanșatoare să urmărim și cum să curățăm pentru a ne asigura că avem case curate, fără alergeni.
Ce provoacă alergiile acasă, potrivit experților
1. Acarienii de praf
Când oamenii spun că sunt alergici la praf, de fapt sunt alergici la acarieni.
„Acesta este un acarian foarte mic care este prezent în mare parte din lume. Poate fi mai frecvent în zonele cu praf, dar cea mai mare parte a expunerii noastre are loc de fapt din locurile în care dormim sau tragem un pui de somn. Acarienilor le plac saltelele, pernele și canapelele”, explică dr. Christopher Brooks, MD, alergolog/imunolog certificat de la Centrul Medical Wexner de la Universitatea de Stat din Ohio.
![curatenie](https://www.doctorulzilei.ro/wp-content/uploads/2022/05/curatenie-1024x683.jpg)
2. Produse chimice de uz casnic
Produsele de uz casnic, cum ar fi vopseaua, mobilierul nou și spray-urile de curățare emit adesea substanțe chimice numite compuși organici volatili (COV), care pot duce la rezultate precare pentru sănătate.
„Căutați produse de curățare care poartă certificarea pentru astm și alergii pentru a vă asigura că au fost testate pentru a îndeplini atât standardele de performanță, cât și standardele stricte de emisii”, a explicat dr. Gráinne Cunniffe, Ph.D, cercetător principal la Institutul iAIR și conducător științific la Allergy Standards Ltd. (ASL).
Dr. Brooks adaugă că, deși COV și poluarea aerului din interior nu provoacă direct reacții alergice, acest lucru poate fi un declanșator pentru pacienții cu astm bronșic, rinită iritantă non-alergică și chiar pentru eczeme, despre care spune el este mai frecventă la pacienții cu alergii.
Umplutura cu pene
Chiar dacă nu le vezi, casa ta poate conține mii de caracteristici. Sunt o umplutură comună în lenjerie de pat și perne.
„Puful este confecționat din pene, așa că pernele și cuverturile din puf și alte produse din puf, cum ar fi îmbrăcămintea, pot provoca simptome de alergie”, spune dr. Brooks. „Puful este, de asemenea, un loc în care și acarienilor le place să trăiască.”
![Caini și pisici la bloc](https://www.doctorulzilei.ro/wp-content/uploads/2021/11/caini-pisici-1024x768.jpg)
Câini și pisici
Deși ne iubim animalele de companie, acestea sunt încărcate cu potențiali declanșatori de alergii.
„Alergenii de la câini se află în blană, celule ale pielii și salivă. Alergenii de la pisici se găsesc în aceleași locuri, dar și în urină. Și alergenii de la câini și pisici au fost găsiți de la câteva săptămâni până la șase luni, după ce un câine sau o pisică nu mai trăiește în casă”, spune dr. Brooks.
Gândacii
Deși cei mai mulți dintre noi nu vor să creadă că avem gândaci în casele noastre, prezența lor poate declanșa, de asemenea, alergii precum tusea, congestia și astmul.
„Proteina de gândaci poate fi în grămezi vechi de praf din subsoluri sau garaje, chiar dacă nu ai gândaci”, spune dr. Brooks.
![mucegai](https://www.doctorulzilei.ro/wp-content/uploads/2024/08/mucegai-1024x679.webp)
Mucegai
Mucegaiul se poate acumula în casa ta din cauza excesului de condens, abur sau scurgeri. Și poate duce la simptome de alergie, cum ar fi mâncărime la ochi și nas, strănut și astm.
„O mare parte din expunerea noastră la mucegai pentru persoanele cu alergie la mucegai este din afara casei, cum ar fi din grădini sau lucrul în curte. Cu toate acestea, dacă puteți vedea cu adevărat mucegai în casa dumneavoastră sau știți că aveți daune cauzate de apă (și aveți o alergie la mucegai), este important să scăpați de mucegai”, spune dr. Brooks.
Polen
Menținerea ferestrelor și ușilor deschise poate fi plăcută atunci când trece o adiere proaspătă, dar acest lucru poate face ca excesul de polen să pătrundă în casă în timpul sezonului de vârf al alergiilor. Și animalele dvs. de companie ar putea să-l aducă.
„Câinii și pisicile pot aduce polen din exterior. Așa că, uneori, persoanele cu alergii la polen din arbori, iarbă sau buruieni au simptome de la câinele lor sau pisica care umblă în aer liber și nu de la câine sau pisica în sine”, spune dr. Brooks.