Din cuprinsul articolului
În ultimii ani, cantitatea de carne de peşte consumată de români a crescut. Cu toate acestea suntem printre ţările codaşe în Europa la consumul de peşte. Un român mănâncă anual 7 kilograme în timp ce media în Occident este de 24 de kilograme.
Cantitatea totală de peşte care se vinde în România este de 120.000 de tone, anual. Dintre acestea, 100.000 provin din import şi doar 20.000 reprezintă producţie locală. Din ce producem în ţară, 12.800 de tone sunt obţinute din acvacultură, 2.000 de tone din Marea Neagră şi aproximativ 4.000 de tone din apele interioare.
Este cunoscut de toată lumea că peştele este recomandat tuturor pentru o dietă echilibrată, acesta conţinând substanţe necesare organismului nostru. Din păcate, spun medicii, există şi tipuri care trebuie evitate. Peştele toxic pentru sănătatea românilor este şi unul foarte consumat de aceştia – pangasius. Preferat de multe persoane pentu că este iefin, nu are oase şi este uşor de gătit, el este, însă, foarte periculos.
„Peştii pot fi foarte toxici, dacă nu ştim cum să-i alegem şi, mai ales, în funcţie de condiţiile în care au fost crescuţi.
Pangasiusul, pe lângă faptul că nu are prea mulţi nutrienţi, dar este foarte comod de gătit, pentru că nu are oase, mai vine şi cu o cantitate suficient de mare de toxine.
Motivul este acela că el trăieşte într-un mediu poluant şi este şi un peşte sanitar, deci clar se hrăneşte numai cu toxine”, a explicat medicul nutriţionist Simona Carniciu.
Pe lângă pangasius, specialiştii spun că sunt şi alte specii de peşte pe care ar trebui să le evităm sau să le consumăm în cantităţi cât mai mici. Printre acestea se numără şi bibanul sau rechinul. Şi somnul se află pe lista “neagră. Pentru a accelera creşterea, mulţi producători îi hrănesc cu hormoni.
„Dacă este mai mare de 0,5 kilograme poate să acumuleze o cantitate mare de mercur”, mai atenţionează nutriţionistul.
În schimb, peşti foarte sănătoşi sunt păstrăvul, merluciul, macroul, carasul. În plus, trebuie gătiţi sănătos şi să avem grijă să nu luăm bucăţi de kilograme foarte mari, mai explică medicul nutriţionst Simona Carniciu.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…