“Copacul lui Dumnezeu” sau “cel care nu moare niciodată”, Moringa Oleifera este o plantă extrem de prețioasă pentru că putem să folosim de la ea totul, de la rădăcină până la ultima frunză.
Pana in prezent, oamenii de stiinta au investigat amplu doar o parte din numeroasele beneficii de sanatate oferite de aceasta planta. Cercet. Dr. Horatiu Albu, master in biologia moleculara, ne spune care pot fi efectele benefice ale acestei plante miraculoase asupra sanatatii noastre.
Moringa este foarte hranitoare
Moringa, un copac destul de mare indigen in nordul Indiei, vine cu avantajul ca aproape toate partile ii pot fi consumate sau utilizate ca ingrediente in diferite medicamentele fitonutritionale sau remedii traditionale pe baza de plante.
Frunzele si pastaile sunt frecvent consumate in anumite parti ale Indiei si Africii. Frunzele sunt o sursa excelenta de proteine, vitamine si minerale. Astfel, o ceasca de frunze proaspete, taiate contine 2g proteine complexe si o proportie importanta din necesarul zilnic de Vitamina B6 (19%), Vitamina C (12%), Vitamina B2 (9%), Vitamina A (9%) sub forma beta-carotenilor, Fier (11%) si Magneziu (8%). In tarile occidentale, frunzele uscate si apoi transformate sub forma de pulbere sau capsule sunt utilizate pentru suplimentare nutritionala.
Pastaile sunt in general mai scazute in vitamine si minerale decat frunzele insa exceleaza in continutul de Vitamina C, o ceasca de pastai proaspete, feliate (100 grame) aducand 157% din necesarul ei zilnic.
Moringa este bogata in antioxidanti
Antioxidantii sunt compusi care actioneaza impotriva radicalilor liberi din corpul nostru. Nivelurile ridicate de radicali liberi si stresul oxidativ pot contribui la inflamatie, boli degenerative, imbatranire dar si la aparitia si derularea majoritatii bolillor cronice inclusiv cele cardiovasculare si diabet zaharat de tip 2.
Mai multi compusi antioxidanti au fost gasiti in frunzele Moringa. Astfe, pe langa Vitamina C si beta-carotenii enumerati mai sus, Moringa aduce si multa Quercetina si Acid clorogenic, compusi fitonutritionali care pot participa la scaderea tensiunii arteriale si la moderarea nivelului zaharului din sange, dupa mese.
Un studiu efectuat pe femei care au primit in dieta circa 7g de pulbere de frunze de Moringa in fiecare zi, timp de trei luni, a indicat cresterea semnificativa a nivelelor antioxidante ale sangelui.
Moringa poate scadea nivelul zaharului din sange
Glicemia crescuta aduce in timp probleme serioase ale sanatatii si reprezinta elementul caracteristic principal al diabetului zaharat. Mai multe studii relevante (majoritatea pe modele experimentale animale) au aratat ca Moringa poate ajuta la scaderea nivelului de zahar.
Recent, la 30 de femei care au luat 7g de pulbere de frunze de moringa in fiecare zi, timp de trei luni s-a inregistrat o scadere a glicemiei medii cu 13,5%. In plus, intr-un studiu mai mic realizat pe pacienti diabetici s-a constatat ca adaugarea a 50 de grame de frunze de Moringa la o masa a redus cu 21% nivelul glicemiilor, efecte care au fost puse cel mai probabil pe seama izotiocianatilor continuti.
Moringa poate reduce inflamatia
Inflamatia este raspunsul natural al organismului la diverse agresiuni care lezeaza tesuturile. Este un mecanism protectiv esential pentru supravietuire insa daca se prelungeste poate deveni o problema majora de sanatate conducand la boli cronice, degenerative si cancer.
„Multe fructe, legume, ierburi si mirodenii sunt cunoscute pentru efecte anti-inflamatorii. Acestea includ turmeric si rodii. Frunzele de Moringa, pastai si seminte s-au dovedit a avea si proprietati anti-inflamatorii, care se pot datora si izotiocianatului”, spune specialistul.
Moringa poate reduce colesterolul
Cantitatile mari de colesterol din sange au fost asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Multe alimente vegetale pot reduce in mod eficient colesterolul. Acestea includ semintele de in, ovazul si migdalele.
Atat studiile pe animale, cat si cele umane au aratat ca Moringa poate avea efecte similare de scadere a colesterolului. Moringa oleifera poate reduce nivelul de colesterol din sange, ceea ce ar trebui sa conduca la reducerea riscului de boli de inima.
Moringa poate proteja impotriva toxicitatii arsenicului
Contaminarea cu arsenic din alimente si din apa este o problema in multe parti ale lumii. Chiar si orezul care nu este cultivat in conditii ecologice poate contine niveluri deosebit de ridicate. Desi arsenicul din alimente sau apa nu produce simptome de toxicitate imediat, expunerea pe termen lung poate duce la probleme de sanatate.
Studiile observationale indica faptul ca expunerea pe termen lung la arsenic poate creste riscul de cancer si boli de inima iar frunzele si semintele de Moringa introduse in dieta pot proteja impotriva anumitor efecte ale toxicitatii arsenicului.
Moringa poate ajuta indepartarea apei retinute de organism
Medicina traditionala indiana utilizeaza de cateva milenii Moringa pentru a trata diferite afectiuni, dar beneficiile de sanatate mentionate anterior au fost studiate stiintific in zilele noaste si constau atat in efectele fitinutritionale si fitoterapice adusi de anumiti compusi biologici activi dar si prin compensarea cu anumiti nutrienti la persoanele dezechilibrate nutritional. Poate fi integrata extrem de usor in alimentatie sub forma de ceai sau pulbere din frunze, avand pe deoparte bune detoxifiante iar pe de cealalta o mai buna eliminare a celulitei in timpul dietelor de scadere in greutate stimuland foarte bine dislocarea apei retentionate in tesuturi si a celei retinute in urma alimentatiei bogate in sare caracteristica zilelor noastre.
Moringa se cultivă pe suprafețe mari în India, Thailanda, Filipine, Taiwan, America Centrală, Caraibe, Africa sau Hawaii. Specialiștii de la Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură din Buzău au reușit să aducă planta și în România. Ei afirmă că poate fi cultivată ca plantă anuală în câmp sau plantă perenă în spații protejate, potrivit protv.ro.
O porție de Moringa oleifera (o jumătate de ceașcă de frunze proaspete sau o linguriță de pudră de Moringa) furnizează 1,6 mg vitamina A, ceea ce înseamnă peste 100% din doza zilnică recomandată de vitamina A!
Cum se poate utiliza pudra de moringa: poate fi adăugată în orice doriți, inclusiv shake-uri, smoothie, simplu în lapte, în cerealele de dimineață sau suc. Doza zilnică: până la 4 lingurițe pe zi.