Din cuprinsul articolului
Cel mai cald an din istorie pentru România. 2023 a fost cel mai cald an din istorie pentru țara noastră. Temperatura medie a fost de 12,5° cu peste 2° mai mult față de media perioadei 1981-2010, iar intervalul 2012-2023 a devenit cea mai caldă perioadă de 12 ani consecutivi din istoria măsurătorilor meteorologice, a anunțat azi Ministerul Mediului.
Cel mai cald an din istorie și la nivel european
2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată și la nivel european, iar oamenii de știință avertizează că încălzirea globală va continua în condițiile în care emisiile de gaze cu efect de seră sunt în creștere.
Încălzirea continuă înseamnă că fenomenele meteorologice extreme deja tot mai prezente vor deveni și mai frecvente și mai intense agravând pagubele și pierderile de vieți omenești cauzate de secete, inundații, uragane și incendii, atrage atenția ministrul mediului, Mircea Fechet.
În România am avut în 2023 și cel mai călduros Crăciun de când se fac măsurători, maximele zilei de 25 decembrie au fost cuprinse, în general, între 8° și 20°, iar la stația meteo de la Calafat s-au înregistrat aproape 21°.
Una dintre cele mai calde zile din an, raportat la valorile normale pentru data respectivă, a fost pe 21 octombrie când s-au stabilit recorduri la 129 de stații din țara noastră, maximele au fost atunci între 24° și 35°.
La nivel european, în fiecare lună a lui 2023 au fost înregistrate temperaturi record, iar noiembrie a fost luna care a încheiat cea mai caldă toamnă în emisfera nordică din timpurile moderne.
Conform unor teorii recente, tendința actuală a încălzirii globale este rezultatul activităților umane și se desfășoară cu o rată fără precedent, fenomenul fiind strâns legat de emisiile de gaze cu efect de seră, dioxidul de carbon, metanul sau oxidul de azot rezultate în special în urma arderii combustibililor fosili.