Din cuprinsul articolului
Cel mai bun tratament pentru ficat gras. Costă câțiva lei pe zi
Acumularea unei cantități mari de grăsime în ficat se numește steatoză hepatică. Conform studiilor, 30% dintre oameni suferă de această afecțiune. Factorii de risc pentru ficatul gras sunt greutatea în exces, dislipidemiile, diabetul, excesul de grăsime abdominală, consumul de alcool, alimente bogate în zahăr și nivelul crescut al trigliceridelor din sânge.
Ce opțiuni de tratament există pentru ficatul gras? Pe lângă administrarea anumitor medicamentele, steatoza hepatică poate fi tratată și cu plante.
Lidia Fecioru a prezentat un remediu naturist pentru eliminarea grăsimilor din ficat. Leacul divulgat este ceai din măceşe uscate, a cărei reţetă a spus-o bioenergoterapeutul Lidia Fecioru, sâmbătă, la Antena 3.
„Într-un termos de circa 1 litru, se pun 20 boabe de măceşe, se pune apă fierbinte peste ele şi se lasă 12 ore.
Apoi se toarnă din ceai într-un pahar şi punem trei linguri de sorbitol sau xilitol, amestecăm bine şi se bea o dată, dimineaţa, pe stomacul gol.
Peste 20 de minute, se bea încă un pahar. După jumătate de oră, punem mânca”, a spus bioenergoterapeutul Lidia Fecioru, sâmbătă, la emisiunea Adevăruri ascunse.
Acest procedeu se repetă de şase ori, din două în două zile. „E o cură de tratament bună pentru ficat”, spune Lidia Fecioru.
Indiferent de remediile naturiste folosite pentru combaterea steatozei hepatice, e important să se respecte indicațiile oferite de medic cu privire la dietă și stilul de viață abordat.
Armurariul
Această plantă este adesea folosită, sub formă de extract ori supliment alimentar, în tratarea afecțiunilor hepatice. Studiile au arătat îmbunătățiri ale funcției hepatice la persoanele cu afecțiuni ale ficatului care au luat un supliment de armurariu, sugerând că acesta ar putea ajuta la reducerea inflamației hepatice și a afectării ficatului. Un alt studiu a constatat, de asemenea, că armurariul poate extinde puțin speranța de viață a persoanelor cu ciroză hepatică provocată de ficatul gras alcoolic.
Poți folosi însă armurariul și sub formă de ceai. O lingură de plantă se adaugă la 250 ml de apă clocotită, se lasă 15 minute la infuzat, la temperatura camerei, după care se strecoară. Se beau trei căni pe zi, pe stomacul gol.
Ceaiul verde
Catehinele din ceai au abilitatea de a îmbunătăți funcția hepatică și de a preveni acumularea grăsimilor la nivelul ficatului. Se recomandă, în acest sens, consumul a două cești (sau o cană) de ceai verde pe zi. Mai ales pentru persoanele cu ficat gras care se confruntă cu insomnia, e bine să bea acest ceai în cursul dimineții, deoarece are efect energizant. Pentru a prepara ceaiul, toarnă 250 ml de apă fierbinte, dar nu clocotită, peste o linguriță de frunze de ceai. Se lasă două-trei minute, se strecoară și se bea fierbinte.
Usturoiul
Și usturoiul¹ poate fi un remediu util, având un rol protector asupra ficatului. Consumul de usturoi combate rezistența la insulină, stresul oxidativ și, totodată, îmbunătățește metabolismul grăsimilor. Așadar, usturoiul consumat crud, în mod regulat (1-2 căței pe zi), poate fi un aliat de preț în combaterea steatozei hepatice. Poți adăuga usturoi pisat într-o salată de legume, peste o mâncare gătită (cu dovlecei, broccoli, vinete) sau peste bruschete din pâine prăjită cu felii de roșii, busuioc și stropite cu puțin ulei de măsline.
Strugurii roșii
Strugurii conțin resveratrol în concentrații mari, iar acest antioxidant combate inflamația ficatului, reducând astfel daunele aduse la nivel hepatic de boala de ficat gras. Studiile sugerează că resveratrolul utilizat zilnic poate chiar să prevină boala de ficat gras. Poți consuma, de exemplu, un ciorchine de strugure pe post de gustare între masa de prânz și cină.
Turmericul
Antiinflamator renumit, dar și un excelent antioxidant, turmericul poate combate steatoza hepatică, îmbunătățind abilitatea organismului de a metaboliza grăsimile și prevenind, totodată, acumularea acestora la nivelul ficatului. Se recomandă, în acest sens, consumul zilnic de ceai de turmeric. Turmericul poate fi dizolvat și în lapte pentru a fi consumat zilnic. Pune la fiert 500 ml de apă, iar când dă în clocot adaugă 1 linguriță cu vârf de turmeric. Dă focul mic, lasă să fiarbă 10 minute, apoi strecoară ceaiul și lasă-l 5 minute înainte de a bea. Poți adăuga în cană puțină zeamă de lămâie și o linguriță de miere.
Cafeaua
O ceașcă de cafea pe zi poate fi, de asemenea, folosită pe post de remediu natural în tratarea bolii de ficat gras. Studiile arată că această băutură poate reduce inflamația ficatului, contribuind totodată la reducerea obezității și a riscului de boli cardiovasculare.
Spirulina
Această algă este bogată în proteine, vitamine, minerale, dar și antioxidanți de preț. Spirulina susține funcțiile sistemului imunitar, însă, totodată, unele studii² au arătat că este benefică în tratarea bolii de ficat gras, potrivit doc.ro.
Experţii companiei Phillip Morris International au prezentat în cadrul celui de-al 15 lea eveniment public…
Deși atenția Rusiei este acum concentrată asupra războiului din Ucraina, planurile lui Putin nu pot…
Obiecte care aduc ghinion în casă: evită-le pentru un spațiu armonios și plin de energie…
Meteo. România și restul Europei trebuie să se pregătească pentru o schimbare semnificativă a vremii…
Horoscop 15 noiembrie. O zi de joi care vine cu lecții importante pentru fiecare zodie…
Renunțarea la fumat. Potrivit unui nou studiu, fumătorii au cu 22% până la 26% mai…