Din cuprinsul articolului
Cefaleea este unul dintre simptomele frecvente pentru care pacientul se prezintă la doctor, cefaleea de tensiune si migrena fiind cel mai des diagnosticate de către medicul de familie şi la specialistul neurolog.
Migrena este o durere recurentă, cu localizare frecvent unilaterală, cu caracter pulsatil, care debutează în tinereţe şi se însoţeşte de fenomene oculare şi vegetative, fiind mai des întânită la femei.
Durerea poate să apară într-o parte a capului, pe ambele părţi sau într-o anumită zonă (durere de cap frontală, durere de cap la ceafă, durere de cap în jurul ochilor) şi poate dura minute, ore sau zile întregi.
Atacurile migrenoase pot fi declanşate de variaţii ale factorilor de mediu-lumină, zgomot, modificări ale temperaturii sau ale presiunii atmosferice, dar şi de unele alimente sau medicamente-alcool, ciocolata, condimente.
În plus, o migrenă poate să apară şi din cauză de stres, emoţii, oboseală, suprasolicitare psihică, fumat etc. Dintre formele de migrenă, cele mai frecvente sunt migrena cu aură şi migrena fără aură.
Medicii spun că este necesară existenţa a cel putin cinci crize dureroase care îndeplinesc următoarele criterii:
– durata crizei să fie între 4 şi 72 de ore,
– să fie localizată unilateral şi să fie pulsatilă
– sa fie de intensitate medie sau severă
– să fie agravată de efortul fizic.
– să fie însoţită de greţuri sau vărsături şi/sau fotofobie sau fonofobie.
Analgezicele sunt principalele medicamente prescrise pentru atacurile migrenoase uşoare sau moderate. Doar la recomandarea medicului se pot folosi:
– acidul acetilsalicilic până la 1000 mg/zi
– ibuprofen 200-800 mg/zi
– diclofenac 50-100 mg/zi
– paracetamol 1000 mg/zi.
Medicii recomandă şi folosirea antiemeticele pentru tratarea greţurilor şi a vărsăturilor (de exemplu Metoclopramidul în doză de 20 mg).
Durerile de cap pot fi ameliorate prin cateva metode simple, cum ar fi comprese cu gheaţă pe frunte, Bea ceaiuri de musetel, de mentă, de tei, de lavandă, suc din apă cu lămâie (se consumă apa călduţă amestecată cu sucul stors de la o jumătate de lămâie.
Şi ghimbirul are proprietăţi antiinflamatoare, ajutând vasele de sânge de la nivelul capului să se relaxeze şi activează anumite substanţe din creier care susţin calmarea durerii. Este recomandat consumul ceaiului de ghimbir de 3 ori pe zi.
De asemenea, merele şi oteţul de mere pot fi folosite pentru a ameliora o durere de cap, ajutând la restabilirea echilibrului acid-alcalin din organism. Poti umple un bol mare cu apa clocotita aburinda. Adauga 3-4 linguri de otet de mere in ea. Tine un prosop deasupra capului si inspira aburii intre 10 si 15 minute.
De folos este şi uleiul de eucalipt, care are proprietăţi antiinflamatoare şi calmează durerea. Masează fruntea şi tâmplele cu ulei esenţial de eucalipt timp de 15-20 de minute.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…