Din cuprinsul articolului
Cel mai bun tip de pește. Tu știai care este cel mai bun tip de pește? Oamenii de știință de la Universitatea din Colorado au identificat cel puțin patru componente din pește care îi ajută pe cardiaci și nu numai.
Acest tip de pește este extrem de eficient: subțiază sângele și reduce semnificativ colesterol total, colesterolul LDL, trigliceridele și apolipoproteina B (este un marker al bolilor de inima).
Somonul, peștele de care avem nevoie pentru a ne reduce colesterolul
Un nultim studiu dezvăluie că somonul este peștele de care avem nevoie pentru a ne reduce colesterolul, deoarece conține nutrienți unici.
Acumularea lui provoacă plăci ateromatoase, crescând semnificativ riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
Noul studiu a arătat că atunci când mâncăm somon, ne hrănim corpul cu cel puțin 30 de metaboliți. Metaboliții sunt substanțe produse în timpul digestiei sau a altor procese chimice din organism. Patru dintre ele scad LDL.
Studiu nou
Noile descoperiri sunt publicate în Journal of Nutrition. Oamenii de știință au cerut 41 de voluntari să urmeze o dietă mediteraneană. Dieta lor a oferit pește, cereale integrale, fructe, legume și carne slabă.
Voluntarii aveau vârste cuprinse între 30-69 de ani. Somonul era unul dintre peștii pe care trebuiau să-i mănânce.
Înainte de începerea și în timpul studiului, oamenii de știință au supus participanții la diferite teste cardiace. Voluntarii erau supraponderali sau obezi. Cu toate acestea, niciunul nu a avut boală metabolică activă, cum ar fi diabetul de tip 2.
Ca parte a dietei, voluntarilor li s-a cerut să consume două porții de somon pe săptămână, timp de două perioade de 5 săptămâni fiecare. Între cele două săptămâni a fost o lună, timp în care somonul era interzis.
Oamenii de știință au analizat, de asemenea, alimentele pe care le-au hrănit participanților pentru a le înregistra metaboliții și alte componente.
Peștele „gras” (bogat în grăsimi) oferă multe beneficii pentru sănătate
În total, dieta urmată de voluntari a conținut 1.518 nutrienți benefici. Somonul conținea 508 care nu au fost găsite în alte alimente. Acestea au inclus două componente specifice și doi metaboliți cunoscuți că scad colesterolul. De asemenea, sunt asociate cu un sistem cardiovascular mai sănătos.
Multe dintre componentele benefice și unice ale somonului erau grăsimi. Această descoperire întărește opinia conform căreia peștele „gras” (bogat în grăsimi) oferă multe beneficii pentru sănătate.
„Studiul nostru este primul care arată că cu un consum de aproximativ 120 g. de somon pe săptămână, în contextul unei diete mediteraneene, a crescut componentele bioactive specifice plasmei sanguine ”, au scris cercetătorii. „Este, de asemenea, primul care arată că unele dintre aceste ingrediente sunt asociate cu îmbunătățiri pe termen scurt ale markerilor sănătății cardiometabolice”.