Din cuprinsul articolului
Un tranzit intestinal normal se realizează prin prelucrarea în colon a resturilor alimentare nedigerate de către bacteriile din flora intestinală, fiind eliminate ulterior sub formă de materie fecală.
Mesele neregulate, stresul şi sedentarismul sunt principalele cauze ale apariţiei tulburărilor de tranzit intestinal, care fac ca scaunul să nu mai fie eliminat periodic, stagnând în colon.
Multe persoane se confruntă cu astfel de tulburări şi pot primi, pe lângă tratamentul medicamentos adecvat recomandat de medicul specialist, şi o serie de sfaturi privind alimentaţia corectă.
Nutriţionistul britanic Sian Baker recomandă consumul unui suc natural cu certe beneficii pentru colon. Potrivit specialistului, consumul zilnic a 500 de ml de suc de ţelină este asociat cu reducerea inflamaţiei intestinale şi creşterea rezistenţei microflorei bacteriene din colon la toxine.
Conţinut mare de fibre
Potrivit unui articol apărut în publicaţia Express, fie că este consumată sub formă de suc sau de salată, ţelina curăţă colonul rapid, în doar trei zile, îmbunătăţind digestia datorită conţinutului mare de fibre.
În plus, sucul de telina este un diuretic natural eficient şi, pe lângă faptul că poate elimina toxinele din corp, reduce balonarea şi edemul prin aportul crescut de mangan şi magneziu, care susţine procesul de ardere a caloriilor.
De asemenea, această legumă este recomandată şi persoanelor cu diabet zaharat, dar şi celor cu hipertensiune arterială şi ateroscleroză, datorită unui compus special (3-n-butylphthalide – 3nb) care dilată vasele sânge. Un alt efect benefic al consumului de suc de ţelină este prevenirea stărilor de nervozitate, dar şi a oboselii, fiind recomandat şi persoanelor cu afecţiuni renale şi hepatice.
Mod de preparare
Este nevoie de:
- 2 sau 3 tulpini sau tije de telina
- un blender sau un storcator de fructe
- un cutit ascutit
Curata telina si indeparteaza frunzele. Pune tulpinile si lasa-le sa treaca prin storcator. Bea sucul proaspat, ca atare.
Daca nu ai un storcator de fructe, poti folosi un blender. Odata ce ai transformat tulpinile de telina intr-un piure, poti folosi o sita fina sau o compresa sterila mare pentru a strecura pulpa de suc.
Poti sa adaugi cateva cuburi de gheata la sucul tau de telina sau poti sa il bei la temperatura camerei. De regula, sucul este cel mai bun daca il bei proaspat, dar poti sa pastrezi o parte din el si pentru mai tarziu. Acopera-l bine si tine-l in frigider cel mult doua zile.
Incearca sa folosesti diferite condimente si ierburi aromatice pentru a da un plus de savoare sucului tau de telina. Unii nutritionisti, citaţi de doc.ro, recomanda sa bei sucul de telina ca atare, simplu, insa daca ai timp si inspiratie, poti sa experimentezi, adaugand diferite fructe si legume, cum ar fi castravetele, menta sau limeta.