Din cuprinsul articolului
Printre numeroasele soiuri de castraveți, există unul pe care grădinarii experimentați îl definesc ca fiind cel mai nepretențios. Oferă o recoltă bogată chiar și în secetă. Este ideal pentru cultivare chiar și de către grădinarii neexperimentați. Datorită caracteristicilor sale bune, soiul hibrid „Bingo F1” încântă întotdeauna cu recolta sa abundentă.
Cel mai nepretențios soi de castraveți
Soiul hibrid ‘Bingo F1’ face parte din soiurile cu maturare timpurie. Trăsătura sa distinctivă este că se simte excelent atât în seră, cât și în spații deschise. Dar acest soi a câștigat cea mai mare faimă datorită randamentului său bogat. În plus, planta poate rezista condițiilor meteorologice nefavorabile. În ceea ce privește fructele, grădinarii care cultivă acest soi spun că castraveții sunt de o calitate excelentă.
În acest caz, grădinarii încep să recolteze primele roade la 35-38 de zile după apariția răsadurilor. Productivitatea ridicată se datorează și faptului că soiul fructifică foarte bine chiar și în condiții de iluminare slabă.
Castraveții cresc de obicei la 4-5 cm, dar sunt foarte numeroși. În plus, soiul „Bingo F1” este rezistent la boli, în special la oidioză, cladosporioză și virusul mozaicului castraveților. În ceea ce privește cultivarea din răsaduri, se recomandă înmuierea semințelor într-un promotor de creștere sau apă caldă timp de 6-8 ore.
Apoi, transplantați în recipiente individuale la o adâncime de aproximativ 1,5-3 cm. Cel mai important lucru este ca solul să fie fertil. Recipientele cu semințele plantate trebuie acoperite și ținute la cald până la apariția răsadurilor.
După apariția primilor germeni, aceștia pot fi mutați într-un loc în care li se va asigura lumină cel puțin 12 ore pe zi. Cu o jumătate de lună înainte de plantarea în teren deschis, semănați răsadurile afară pentru a le climatiza. Acest lucru le va facilita înrădăcinarea și adaptarea la locul în care vor fi plantați în grădină.
Îngrijirea și recoltarea castraveților
![cel mai bun soi de castraveti](https://www.doctorulzilei.ro/wp-content/uploads/2025/02/engin-akyurt-CkvIMx4YCKQ-unsplash-300x200.jpg)
Udarea este cea mai importantă parte a îngrijirii castraveților. Frecvența și durata udării depind de stadiul de creștere. Astfel, înainte de înflorire, castravetele trebuie udat la o rată de 6 litri pe metru pătrat o dată pe săptămână. În perioada de fructificare – 6-12 litri pe 1 metru pătrat la fiecare 3 zile. Temperatura apei pentru irigare nu trebuie să fie mai mică de 18 grade, altfel dezvoltarea roadei va fi întârziată.
Este mai bine să se ude cu ajutorul unui dispozitiv de irigare seara sau dimineața devreme, înainte de valul de căldură. Este foarte important să vă asigurați că apa nu ajunge pe frunze. Dacă nu ați folosit îngrășământ la momentul plantării, este recomandat să hrăniți planta pe toată perioada. Prima hrănire trebuie făcută atunci când apar primele 3 frunze adevărate. Ulterior, este necesar să fertilizați pe toată perioada de fructificare, la intervale de 10-15 zile. Folosiți ca îngrășământ azot, fosfor sau potasiu. Nu uitați să alternați îngrășămintele organice cu îngrășămintele minerale.
Desțelenirea solului nu este mai puțin importantă. Sistemul radicular al castravetelui crește până la o adâncime de 40 cm, majoritatea rădăcinilor fiind situate la 5 cm de suprafață. Mulcirea poate fi efectuată în zona rădăcinilor. Dacă sunt găsite rădăcini, asigurați-vă că adăugați mai mult pământ în jurul plantei. Acest lucru va proteja castravetele de influența ciupercilor și va încuraja creșterea de noi rădăcini.
Pentru a încuraja apariția lăstarilor laterali, castravetele ar trebui să fie ciupit. Acest lucru se face pe tulpina principală deasupra frunzei a cincea sau a șasea. Această procedură va asigura o fructificare bună. Dacă plantați castraveți în aer liber folosind metoda verticală, începeți să legați lianele când ajung la 30 cm, legându-le cu benzi late de pânză pentru a nu deteriora planta.
Când castraveții încep să rodească, recoltați la fiecare două-trei zile. Cu cât recoltarea este mai frecventă, cu atât rezultatul va fi mai bun. Orice castravete care nu este cules la timp nu permite formarea de roade noi. Este mai bine să culegeți castraveții dimineața, seara se vor usca mult mai repede. Tăiați fructele coapte cu foarfecele, altfel manipularea neglijentă va deteriora vița de vie sau va schimba direcția de creștere a acesteia, ceea ce este nedorit.