Din cuprinsul articolului
Utilizată încă din cele mai vechi timpuri pentru reducerea episoadelor de anxietate și tulburarea problemelor cu somnul, valeriana (Valeriana Officinalis) este o plantă perenă cu certe proprietăți terapeutice, dovedite ştiinţific.
În special rădăcina de valeriană are proprietăţi sedative, fiind extrem de eficientă pentru calmarea emoţiilor în situaţii stresante. De altfel, este folosită în mod obișnuit ca tratament natural pentru simptomele de anxietate, depresie și menopauză.
Rădăcina de valeriană este, de asemenea, unul dintre cele mai frecvent utilizate suplimente pe bază de plante care promovează somnul.
Un studiu a constatat că administrarea a 530 mg de valeriană pe noapte timp de 30 de zile a condus la îmbunătățiri semnificative ale calității și duratei somnului.
O altă cercetare realizată timp de 8 săptămâni pe un eșantion de pacienţi diagnosticați cu sindromul picioarelor neliniștite, care au consumat 800 mg valeriană pe zi, a demonstrat ameliorări importante ale simptomelor acestei afecțiuni.
În cazul lipsei de somn, se recomandă administrarea unei cantități cuprinse între 400 și 900 mg de extract de valeriană, cu 30 până la 120 de minute înainte de culcare. S-a observat că doze mai mari de acest interval cauzează stări de somnolență, după trezire.
În cazul episoadelor de anxietate, se recomandă administrarea de trei ori pe zi a unei cantități mai mici de produs cu extract de valeriană, de 120-200 mg, după mesele principale. S-a observat că doze mai mari de acest interval cauzează stări de somnolență, după trezire.
Efecte secundare şi contraindicaţii
Valeriana este considerata sigura de utilizat pentru majoritatea persoanelor atunci cand este folosita in dozele recomandate de medic. Doza zilnica variaza intre 400-900 miligrame si se administreaza seara, inainte de culcare.
Desi efectele secundare ale valerianei sunt mai putin frecvente, totusi unele persoane se pot confrunta cu:
- dureri;
- mancarime;
- tulburari gastrointestinale;
- stare de slabiciune;
- ameteala;
- gust metalic in gura;
- oboseala.
În cazuri rare, pot să apară leziuni hepatice. Medicii atrag atenţia că valeriana poate interactiona cu anumite medicamente, precum: medicamente metabolizate de enzima CYP3A4, cum ar fi ciclosporina si anumite antibiotice; benzodiazepine şi alte suplimente alimentare pentru insomnie.
Valorile nutriționale
100 de grame de valeriană au în compoziţie:
- Proteine: 4.63 gr
- Carbohidrați: 2.24 gr
- Grăsimi: 1.17 gr
- Fibre solubile: 7.3%
- Fibre insolubile: 77%
- Carotenoizi: 132.7 mg
- Fosfor: 328 mg
- Mangan: 11.47 mg
- Calciu: 829 mg
- Cupru: 2.69 mg
- Zinc: 4.8 mg
- Crom: 249 µg