Cel mai bun obicei pentru sănătatea ficatului. Cum să previi apariţia cirozei hepatice

Ficatul este singurul organ din corpul uman care are capacitatea de regenerare naturală, fiind o adevărată uzină biologică, cu peste 500 de funcții. Printre altele, ficatul este responsabil de procesarea și stocarea glucidelor, proteinelor, lipidelor, vitaminelor și a mineralelor.

Nutriţioniştii atrag atenţia că bolile hepatice sunt adesea diagnosticate într-un stadiu avansat. „Pacienții pot avea boală hepatică avansată și, odată diagnosticată, opțiunile de tratament sunt limitate. Unele boli care afectează sănătatea ficatului au opțiuni de tratament medical disponibile, așa că diagnosticarea precoce este cheia”, avertizează dr. Sudha Kodali, hepatolog la Houston Methodist Hospital.
Potrivit medicului, consecința pe termen lung a oricărei boli hepatice, indiferent de ce a cauzat daunele, este ciroza – ficatul sănătos care se umple cu grăsimi și cicatrici. Boala hepatică poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv infecții, grăsimi și probleme imunitare.

Dieta mediteraneană, cea mai bună pentru sănătatea ficatului

„Alte complicații pot apărea din cauza incapacității ficatului de a îndeplini o serie de funcții importante, ceea ce duce la spitalizare, la scăderea calității vieții și, adesea, la necesitatea unui transplant de ficat”, spune dr. Kodali.

Cel mai important lucru pe care îl poți face pentru sănătatea ficatului este să mănânci o dietă echilibrată, bogată în antioxidanți și toate vitaminele și mineralele esențiale. „Dieta care a fost bine studiată și s-a dovedit că oferă cele mai multe beneficii este dieta mediteraneană”, explică specialistul.

Acesta recomandă consumul de legume care conțin fibre și antioxidanți, pește, nuci care conțin acizi grași omega, minerale și vitamine, precum și proteine ​​și carbohidrați cu moderație.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

„Încercați să mențineți o greutate sănătoasă”

Dr. Kodali susţine că boala ficatului gras este una dintre principalele cauze ale bolii hepatice, secundare factorilor de risc medical, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, colesterolul și trigliceridele crescute. „Excesul de greutate și consumul de alcool sunt, de asemenea, factori de risc majori”, spune specialistul.

„Deci, pe lângă consultarea medicului dumneavoastră, este important să vă concentrați pe o dietă echilibrată și pe exerciții fizice și să încercați să mențineți o greutate sănătoasă”, spune specialistul.

Dr. Kodali adaugă că cel mai bine este să evitați suplimentele inutile care pot dăuna ficatului. Renunțarea la fumat poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea organelor, iar somnul suficient poate avea un efect pozitiv.

„Infecțiile precum hepatita B și C pot duce și la probleme hepatice. Sexul neprotejat, folosirea acelor nesterile la saloanele de tatuaj sunt câteva dintre modalitățile prin care poți contracta aceste infecții”, conchide medicul hepatolog.

Recent Posts

ANTICOAGULANT natural! Condimentul care reduce riscul de a face cheaguri de sânge

Persoanele care consumă acest condiment prezintă riscuri scăzute de a face cheaguri de sânge. Acestea…

11 minute ago

HOROSCOP. TOP 3 ZODII care dau lovitura în luna DECEMBRIE! Trag cartea norocoasă!

Pe 15 decembrie 2024, Luna Plină în Gemeni îi împinge pe nativi să iasă din…

41 de minute ago

Alertă medicală! Un prim caz al noii forme de mpox, raportat în SUA

Oficialii din domeniul sanitar din SUA au anunţat primul caz al unei noi forme de…

o oră ago

Lovitură pentru pensionari! Cine NU va primi bani în plus la 1 ianuarie 2025?

De la 1 ianuarie 2025, majoritatea pensionarilor vor beneficia de creșteri ale veniturilor, fiind vorba…

2 ore ago

Cancerul de col uterin ucide de trei ori mai multe românce decât alte femei din UE

Ziua globală de acţiune pentru eliminarea cancerului de col uterin este marcată în România, pe…

2 ore ago

Citeste si: