Din cuprinsul articolului
Fiecare are o preferință în ceea ce privește modul în care își servește cafeaua. Cu frișcă și zahăr sau simplă, neagră. Cu gheață sau fierbinte. La prima oră a dimineții sau oricând îți vine.
Apropo de prima ceașcă, contează momentul în care vă beți cafeaua dimineața?
„Există multe beneficii ale consumului de cafea”, spune Knubian Gatlin, dietetician de wellness la Houston Methodist.
„Conținutul de cofeină poate contribui la creșterea nivelului de energie, a vigilenței, la îmbunătățirea funcției cognitive și la creșterea performanței în timpul activității fizice. În plus, unul dintre produsele secundare ale cofeinei, paraxantina, joacă un rol în metabolismul grăsimilor.”
Cercetările sugerează, de asemenea, că consumul de cafea este legat de un risc mai mic de apariție a diabetului de tip 2, posibil datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii. Alte studii arată că poate ajuta la protejarea ficatului prin încetinirea creșterii țesutului cicatricial care poate duce la fibroză.
Capacitatea cafelei de a ne trezi este lucrul pentru care avem tendința de a ne baza cel mai mult pe această băutură. Dar există oare posibilitatea de a o bea prea repede după ce ne-am trezit? Ar putea exista un „cel mai bun moment” pentru a profita de ingredientul său activ, cofeina?
Cum afectează cofeina organismul?
Să începem prin a defini câțiva termeni: adenozină și receptori de adenozină.
„Adenozina este o moleculă care joacă un rol în suprimarea energiei și a stării de excitare, făcându-ne somnolenți în mod natural”, explică Gatlin.
Aceasta face acest lucru prin atașarea la receptorii de adenozină, care se găsesc în tot corpul. Nivelurile de adenozină sunt cele mai scăzute când vă treziți, dar cresc pe parcursul zilei. Pe măsură ce mai multă adenozină se atașează la receptorii săi, interacțiunea promovează o cascadă de efecte de promovare a somnului.
„Cofeina blochează receptorii de adenozină, ceea ce înseamnă că adenozina nu se mai poate atașa pentru a ajuta la promovarea somnolenței”, spune Gatlin. „În plus, amestecul său de efecte vasoconstrictoare și vasodilatatoare are un impact asupra modului în care nutrienții sunt transportați prin corpul nostru, ceea ce promovează producția de energie.”
În aceste moduri, cofeina din cafea vă menține treaz și alert – și ajută la îmbunătățirea tuturor aspectelor, de la performanța cognitivă la cea fizică. Dar Gatlin spune că nu numai asta face. Celelalte efecte ale cofeinei pot de fapt să lucreze împotriva senzației de energie.
„Cafeaua este un inhibitor al apetitului, ceea ce înseamnă că poate afecta aportul energetic adecvat”, adaugă Gatlin. „Cofeina din cafea poate acționa, de asemenea, ca un diuretic, ceea ce poate duce la pierderea de apă prin urinare. Dacă nu ne rehidratăm corespunzător, chiar și o deshidratare ușoară poate avea un impact asupra nivelului nostru de energie.”
În cele din urmă, cofeina poate afecta nivelul de cortizol, un hormon care joacă multe roluri importante în corpul dumneavoastră.
Legătura dintre cofeină și cortizol
Printre numeroasele efecte ale cortizolului se numără rolul pe care acesta îl joacă în eliberarea glucozei, principala sursă de energie a organismului dumneavoastră. Nivelurile de cortizol ating în mod natural un vârf imediat după ce vă treziți, iar fluxul de glucoză rezultat este folosit pentru a crea energia de care aveți nevoie pentru a porni dimineața.
„Cofeina crește, de asemenea, nivelul de cortizol„, adaugă Gatlin. „Acest lucru poate ajuta să ne trezim cu adevărat, dar este logic că, în timp, corpul tău s-ar putea adapta în cele din urmă să producă mai puțin cortizol pe cont propriu dacă bei o ceașcă de cafea la prima oră în fiecare dimineață.”
Acest lucru ar putea afecta sentimentul de veghe, făcându-vă mai greu să vă simțiți plin de energie la începutul zilei – mai ales într-una din acele zile în care nu ajungeți să beți cafea imediat.
Există un moment optim pentru a bea cafea?
Având în vedere modul în care organismul nostru se trezește în mod natural și diferitele moduri, atât pozitive, cât și negative, în care cofeina din cafea poate afecta acest lucru, Gatlin nu sugerează să se îndrepte direct spre cafea dimineața.
„Deși ne ajută să ne trezim, recomand adesea să așteptați să beți prima ceașcă de cafea până la o oră sau două după ce v-ați trezit”, spune Gatlin. „Acest lucru îi permite corpului tău să își folosească mai întâi propriile resurse pentru energie”.
În schimb, Gatlin recomandă să începeți ziua cu un pahar mare de apă și un mic dejun sau o gustare echilibrată. Acest lucru ajută la rehidratarea corpului și stabilește tonul pentru utilizarea energiei pe tot parcursul restului zilei. De asemenea, poate ajuta la prevenirea disconfortului care poate apărea uneori din cauza consumului de cafea pe stomacul gol.
„Cofeina tinde să crească producția de acid gastric și de bilă, ceea ce poate exacerba simptomele refluxului acid”, adaugă Gatlin.
În acest sens, trebuie să știți că poate crește și motilitatea colonului – motiv pentru care, de multe ori, după prima ceașcă de cafea, urmează un drum la baie. Acesta ar putea fi un factor logistic de luat în considerare atunci când vă cronometrați prima ceașcă.
„În cele din urmă, fiți atenți la consumul de cafea după aproximativ ora 15:00, deoarece acest lucru poate avea un potențial impact asupra ciclului de somn și poate face mai greu să obțineți un somn odihnitor”, adaugă Gatlin. „Modelele de somn distorsionate au apoi un impact asupra nivelului de energie a doua zi.”