Cel mai bun mic dejun pentru diabetici şi persoanele cu „bila leneşă”

Micul dejun este considerat pe bună dreptate cea mai importantă masă a zilei. Nutriţioniştii spun că reface glucoza, crește nivelul de energie și oferă nutrienți importanți necesari pentru funcționarea corectă a organismului 24/7.

Potrivit nutriționistului Inna Dubrovina, nu există o formulă unică pentru un mic dejun ideal pentru toată lumea și explică cum să începi ziua corect, în funcție de caracteristicile individuale ale corpului tău, de problemele și starea de sănătate.

Dacă eşti supraponderal sau suferi de obezitate, există întotdeauna o problemă cu metabolismul carbohidraților, iar obiectivul principal va fi stabilizarea nivelului de glucoză și insulină din sânge. În acest caz, este indicat un mic dejun proteic combinat cu multe fibre (legume). De exemplu, omletă și salată verde.

Mic dejun anti-balonare

Apariţia edemelor şi balonarea indică o problemă cu drenajul limfatic. În acest caz este important să eliminați laptele și toate produsele lactate (inclusiv brânza de vaci și brânza), deoarece această categorie de produse stimulează formarea mucusului în intestine.

De asemenea, renunţaţi la dulciuri şi la zahărul rafinat, care favorizează balonarea. Este recomandat ca la micul dejun să consumaţi o salată de legume și o proteină ușoară precum peștele alb sau carne slabă de curcan/pui.

Mic dejun pentru cei cu „bila leneşă

Dacă aveţi probleme cu colecistul, este important să mâncaţi de 3-4 ori pe zi pentru a stimula în mod regulat eliberarea secreţiilor biliare și pentru a preveni stagnarea acestora. Vezica biliară se contractă și eliberează bilă în mai ales în cazul alimentelor grase.

Ar trebui să existe grăsimi la fiecare masă (în special în cazul problemelor pancreatice). Alimentele şi băuturile amare stimulează bila. Micul dejun coleretic ideal este o omletă (sau alte proteine), niște cereale și o salată de rucola sau alte ierburi amare cu ulei de măsline.

Mic dejun pentru cei cu boli autoimune

În cazul bolilor autoimune, este necesar să se respecte un protocol alimentar bazat pe un consum mai mare de verdeață și legume, plus carne şi pește. Laptele, semințele, nucile, dulciurile sunt strict interzise.

Aşadar, micul dejun în cazul persoanelor cu astfel de afecţiuni ar trebui să conţină proteine-grăsimi cu multe legume și legume proaspete. De pildă, o omletă sau o bucată de pește/carne la grătar plus o salată proaspătă.

Alegeţi alimente bio

Este important să alegeți cât mai multe produse bio. În cazul în care suferiţi de insomnii sau că confruntaţi cu oboseala cronică, ar trebui să mâncaţi micul dejun în prima oră după trezire pentru a reduce imediat nivelul cortizolului (hormonul stresului). Micul dejun trebuie să includă terci (hrișcă, orez, mei, fulgi de ovăz integral etc.)  plus proteine ​​ușoare (ouă, carne albă, pește, fructe de mare) și legume.

Amintiți-vă că este extrem de important ca glandele suprarenale (organe care sintetizează hormonii de stres) să primească carbohidrați complecși, altfel se vor epuiza. Prin urmare, nu-ți supune corpul la înfometare!

Pentru sănătatea vaselor de sânge, este important să obțineți suficiente vitamine B, C și proteine, deoarece vasele de sânge sunt țesut conjunctiv și proteinele sunt necesare pentru menţinerea elasticităţii acestuia.

Terciul ca sursă de vitamine B, proteinele (ouă, fructe de mare, pește alb) stropite cu suc de lămâie pentru o mai bună absorbție, salata verde și fructele de pădure, care sunt bogate în vitamina C, sunt o opțiune utilă pentru micul dejun în cazul problemelor cardiovasculare.

Recent Posts

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

23 de minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

54 de minute ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

o oră ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

2 ore ago

Alertă alimentară în România: Legume și fructe cu pesticide peste limitele legale

Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…

3 ore ago

Citeste si: