Din cuprinsul articolului
Cel mai bun ”medicament” pentru creier și memorie este activitatea fizică intensă. Sunt suficiente doar șase minute de exerciții fizice intense, zilnic, ar putea prelungi durata de viață a unui creier sănătos și ar putea întârzia apariția tulburărilor neuro-degenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson, arată un studiu recent.
Cercetarea publicată în Journal of Physiology și citată de The Independent arată că o perioadă scurtă, dar intensă de ciclism, de exemplu, crește producția unei proteine specializate, care este esențială pentru formarea creierului, învățare și memorie și ar putea proteja creierul de declinul cognitiv care apare odată cu trecerea anilor.
Proteina specializată se numește factor neurotrofic derivat din creier (BDNF) și ea favorizează neuro-plasticitatea (abilitatea creierului de a forma noi conexiuni și căi) și supraviețuirea neuronilor.
Studiile pe animale au arătat că creșterea cantității acestei proteine încurajează formarea și stocarea amintirilor, îmbunătățește învățarea și, în general, crește performanța cognitivă.
În cadrul recentului studiu, cercetătorii de la Universitatea din Otago, Noua Zeelandă, au comparat efectele mai multor metode despre care se credea că ar putea fi de ajutor în producția sporită a proteinei: postul alimentar timp de 20 de ore, exerciții ușoare (ciclism de intensitate scăzută timp de 90 de minute), șase minute de exerciții intense zilnic (pedalat viguros) și o combinație dintre post și exerciții.
Rezultatul a fost clar: exercițiul fizic scurt, dar intens a fost cel mai eficient mod de a crește nivelul acestei proteine.
În cadrul exercițiilor intense, BDNF a crescut de 4-5 ori mai mult în comparație cu postul (care nu a modificat BNDF) sau activitatea prelungită (ușoară creștere a concentrației proteinei menționate).
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…