Sari la conținut

Cel mai bun ”medicament” pentru creier. E la îndemâna oricui și nu are efecte adverse

Exercitii pentru memorie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Exerciții pentru gimnastica minții

Cel mai bun ”medicament” pentru creier și memorie este activitatea fizică intensă. Sunt suficiente doar șase minute de exerciții fizice intense, zilnic, ar putea prelungi durata de viață a unui creier sănătos și ar putea întârzia apariția tulburărilor neuro-degenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson, arată un studiu recent.

Cercetarea publicată în Journal of Physiology și citată de The Independent arată că o perioadă scurtă, dar intensă de ciclism, de exemplu, crește producția unei proteine specializate, care este esențială pentru formarea creierului, învățare și memorie și ar putea proteja creierul de declinul cognitiv care apare odată cu trecerea anilor.

Proteina specializată se numește factor neurotrofic derivat din creier (BDNF) și ea favorizează neuro-plasticitatea (abilitatea creierului de a forma noi conexiuni și căi) și supraviețuirea neuronilor.

Exercițiile fizice și intense stimulează creierul

Studiile pe animale au arătat că creșterea cantității acestei proteine încurajează formarea și stocarea amintirilor, îmbunătățește învățarea și, în general, crește performanța cognitivă.

În cadrul recentului studiu, cercetătorii de la Universitatea din Otago, Noua Zeelandă, au comparat efectele mai multor metode despre care se credea că ar putea fi de ajutor în producția sporită a proteinei: postul alimentar timp de 20 de ore, exerciții ușoare (ciclism de intensitate scăzută timp de 90 de minute), șase minute de exerciții intense zilnic (pedalat viguros) și o combinație dintre post și exerciții.

Rezultatul a fost clar: exercițiul fizic scurt, dar intens a fost cel mai eficient mod de a crește nivelul acestei proteine.

În cadrul exercițiilor intense, BDNF a crescut de 4-5 ori mai mult în comparație cu postul (care nu a modificat BNDF) sau activitatea prelungită (ușoară creștere a concentrației proteinei menționate).

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel