Din cuprinsul articolului
Zahărul adăugat este probabil unul dintre cele mai problematice ingrediente din dieta modernă și a fost legat de boli grave, inclusiv obezitate, diabet și boli de inimă.
Din fericire, poți adăuga dulceață alimentelor tale cu alternative sănătoase la zahăr. Îndulcitorii naturali nu numai că sunt mai puțin nocivi decât zahărul rafinat, dar au și beneficii pentru sănătate.
De ce este rău pentru tine să mănânci prea mult zahăr?
Majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de cât de mult zahăr este în alimentele lor și, fără să vrea, ar putea crește riscul de a:
- Creștere în greutate
- Acnee
- Boala de inima
- Diabet de tip II
- Ficat gras
- Cancer
- Risc de depresie
- Îmbătrânire celulară și inflamație
- Probleme dentare
6 cele mai bune alternative la zahăr
-
Xilitol
Xilitolul este un alcool de zahăr care este extras din lemn de porumb sau mesteacăn și are o dulceață foarte asemănătoare zahărului.
Nu numai că conține 2,4 calorii pe gram, adică cu 40% mai puțin decât cele din zahăr, dar nici nu conține fructoză, care este în primul rând responsabilă pentru efectele negative ale zahărului. Spre deosebire de zahăr, xilitolul nu crește nivelul de glucoză sau insulină. Poate avea chiar unele beneficii pentru sănătate, cum ar fi sănătatea îmbunătățită a oaselor și a dintilor.
-
Stevia
Stevia este un îndulcitor pe bază de plante care este extras din frunzele unui tufiș din America de Sud, cunoscut științific sub numele de Stevia rebaudiana.
Acest înlocuitor al zahărului poate fi separat fie de steviozidă, fie de rebaudiozidă A, fiecare dintre acestea conținând zero calorii și poate fi mai dulce decât zahărul.
Frunzele de Stevia rebaudiana sunt încărcate cu substanțe nutritive, astfel încât stevia este asociată cu o tensiune arterială scăzută și un nivel scăzut al zahărului din sânge.
-
Îndulcitor de fructe de călugăr
Extras din fructe de călugăr, acest îndulcitor natural conține zero calorii și este semnificativ mai dulce decât zahărul.
Deși conține fructoză și glucoză, conține și mogrozidă, care este cea care îi conferă dulceața. În timpul procesării, mogrozidul este izolat din sucul stors, eliminând fructoza și glucoza din îndulcitor. Mogroside este un antioxidant cu proprietăți antiinflamatorii care poate ajuta la protejarea împotriva anumitor boli.
-
Zahăr de cocos
Zahărul de cocos este îndepărtat din seva palmierului de cocos și conține minerale, inclusiv fier, zinc, calciu și potasiu.
În plus, are un indice glicemic mai mic decât cel al zahărului, care ar putea fi parțial din cauza conținutului său de inulină (un tip de fibre alimentare solubile).
-
Miere
Mierea produsă de albine este bogată în nutrienți și minerale care au mai multe beneficii pentru sănătate.
Acizii fenolici și flavonoizii au proprietăți antioxidante, care pot ajuta la protejarea împotriva inflamației, diabetului, bolilor de inimă și cancerului.
Cu toate acestea, deși mierea are multe beneficii pentru sănătate, ea conține în continuare fructoză și, prin urmare, trebuie consumată cu moderație.
-
Sirop de artar
Siropul de arțar este făcut din seva arborilor de arțar și conține atât antioxidanți, cât și minerale precum calciu, potasiu, zinc, fier și mangan.
La fel ca mierea, siropul de arțar poate avea unele beneficii pentru sănătate, dar este încă destul de bogat în zahăr. Deci, deși este o opțiune mai bună decât zahărul rafinat, cel mai bine este să evitați să-l consumați în exces.