Din cuprinsul articolului
Antioxidanții sunt o grupă de compuși care luptă împotriva radicalilor liberi, declanșați de stresul oxidativ. Radicalii liberi sunt asociați cu dezvoltarea unor afecțiuni grave precum cancerul, diabetul, boala Alzheimer, Parkinson și boli cardiovasculare. Pentru a reduce riscul dezvoltării bolilor în organism, este important ca dieta noastră să includă antioxidanți. Iată care sunt cei mai puternici antioxidanți și în ce alimente se regăsesc!
Celulele din organismul nostru sunt constant amenințate de compușii chimici cunoscuți sub numele de radicali liberi. Atunci când aceste molecule se acumulează la nivelul organismului, ele sunt capabile să deterioreze celulele și materialul genetic, ceea ce poate duce la diviziune celulară anormală, boli cardiovasculare sau îmbătrânire prematură.
Antioxidanții sunt responsabili pentru combaterea radicalilor liberi și menținerea echilibrului în organism. Ei previn dezvoltarea unor afecțiuni grave, precum cancerul.
Care sunt cei mai puternici antioxidanți?
Potrivit Healthy Me, Zoi Giannakaki, dietician-nutriționist, dezvăluie care sunt cei mai puternici antioxidanți naturali, pe care îi putem obține chiar și prin alimentație. De fapt, alimentația este cea mai bună metodă de a-i oferi organismului nutrienții necesari. Suplimentele sunt recomandate numai atunci când aportul nu poate fi asigurat numai cu ajutorul dietei zilnice.
Într-o proporție foarte mare, antioxidanții se găsesc în produsele alimentare și băuturile consumate zilnic, foarte răspândite”, ne arată doamna Giannakaki, subliniind că „vitaminele cum ar fi C, E, beta-carotenul şi carotenoizii, seleniul, polifenolii sau componentele polifenolice (inclusiv substanţele flavonoide, catehine, taninuri, etc.), licopenul şi coenzima Q10 sunt cei mai puternici antioxidanţi naturali. Proprietăţi antioxidante prezintă, de asemenea, substanţe similare din punct de vedere structural cu vitamina E, numite tocotrienoli, conţinute, printre altele, în ovăz.
Top 10 antioxidanți
- Toate citricele sunt o sursă excelentă de vitamina C, care este unul dintre cei mai importanţi antioxidanți.
- Condimentele cum ar fi cuişoarele şi praful de scorţişoară conţin o multitudine de antioxidanţi.
- Prunele uscate în special dar şi cele proaspete îşi datorează capacitatea lor antioxidantă fenolilor pe care îi conţin, şi se numără printre antioxidanţii importanţi.
- Roşiile noastre îndrăgite sunt alimentul cu cel mai ridicat conţinut în licopen.
- Broccoli, ca sursa bună de vitamina C, antociani şi fenoli, se numără printre alimentele cele mai valoroase în ceea ce privește capacitatea antioxidativă.
- Ceaiul verde, prin conținutul în polifenoli, reprezintă o alegere bună pentru o băutură. Mai mult decât atât, valoarea sa calorică este neglijabilă.
- Măslinele şi uleiul de măsline sunt principalii reprezentanţi ai alimentelor bogate în vitamina E, unul dintre cei mai importanţi antioxidanţi.
- Sardelele, în afară de acizii graşi omega-3 pe care îi conţin, reprezintă o bună sursă de coenzima Q10.
- Vinul roşu conţine flavonoide și fenoli.
- Toate fructele de mare sunt surse importante de seleniu.