Din cuprinsul articolului
Mucenici moldovenești de post. În ziua de 9 martie, pentru a aduce o ofrandă celor 40 de soldați creștini din Sevastia, martirizaţi în Capadochia în timpul împăratului roman Licinius, în casele creștinilor se prepară mucenici.
Dacă în Muntenia se prepară mucenici fierți cu miez de nucă și aromați cu vanilie și scorțișoară, în Moldova gospodinele gospodinele pregătesc niște mucenici moldovenești de post, din aluat în forma cifrei 8, unși cu miere și tăvăliți prin nucă.
Aceștia se fac după rețeta de odinioară a bunicii, iar dacă ținem cont de câteva trucuri simple, succesul culinar va fi garantat. Iată rețeta tradițională cu care vei obține niște mucenici gustoși și pufoși.
Mucenici moldovenești de post
Ingrediente:
Pentru savuroșii mucenici moldovenești de post vom avea nevoie de:
- 600 g de făină,
- 25 g de drojdie proaspătă,
- 300 ml de apă caldă,
- 50 ml de ulei de floarea-soarelui,
- 50 g de zahăr,
- 30 g de zahăr vanilat,
- 1 linguriță de sare și coaja rasă de la o lămâie, ingrediente necesare pentru aluat.
Pentru sirop vom folosi:
- 1 lingură de miere,
- 1 lingură de sirop,
- 150 g de nucă măcinată.
Rețeta TRADIȚIONALĂ
Mod de preparare
- După ce se cerne făina foarte bine, se pune într-un vas mare și se face o adâncitură la mijloc.
- Într-un bol se amestecă drojdia împreună cu o lingură de zahăr și două linguri de apă caldă.
- După aceea, se toarnă drojdia în vasul cu făină și se lasă drojdia să acționeze timp de 10 minute.
- Într-un vas separat se pune în apă caldă sarea și restul de zahăr, esența, coaja de lămâie și uleiul. Se amestecă foarte bine până când se dizolvă sarea și zahărul.
- Se toarnă compoziția peste drojdia activată, apoi se amestecă toate ingredientele și se începe frământarea aluatului până când devine elastic și nu se mai lipește de mâini.
- Se lasă aluatul la dospit timp de câteva ore apoi se împarte aluatul în bucăți mici, în număr par.
- Se modelează fiecare bucată de aluat în șnururi lungi apoi se împletesc câte două șnururi și se formează mucenicii sub forma cifrei opt.
- Se lipesc capetele libere apoi se așază mucenicii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se pun mucenicii la cuptor și se lasă până când se coc suficient.
- După ce sunt gata, se scot și se lasă la răcit apoi se pregătește siropul.
- Se fierbe apa împreună cu zahărul și esența apoi siropul fierbinte se toarnă peste mucenici pufoși.
- Ulterior, se amestecă puțină miere cu sirop și se ung mucenicii cu această compoziție. La final se pune deasupra nuca măcinată. Cu siguranță vom obține niște mucenici aromați, pufoși și gustoși.