Din cuprinsul articolului
Aminoacizi esențiali. Stresul și efortul prelungit atât pe plan fizic, cât și psihic ne afectează întregul organism, producând tensiune și probleme de concentrare pe termen scurt și epuizând rezervele energetice, pe termen lung. O dietă echilibrată, cu un aport optim de aminoacizi și alți nutrienți, însoțită de suficientă odihnă, ne ajută să ne refacem rezervele de energie.
„Aminoacizii sunt esențiali în sinteza proteinelor, fiind unitățile din care acestea sunt alcătuite. Ei contribuie inclusiv la prelucrarea în energie a substanțelor pe care le luăm din alimentație. Studiile arată că procesul de sinteză a proteinelor reacționează rapid la disponibilitatea crescută de aminoacizi în primele 30 până la 120 de minute, ulterior diminuându-se, chiar dacă resursa de aminoacizi rămâne disponibilă1”, a declarat Șerban Damian, doctor specializat în nutriție sportivă.
L-arginina, unul dintre cei mai importanți
După apă, aminoacizii sunt cele mai răspândite componente din mușchi și alte țesuturi, însă sinteza acestora în organism are loc doar în anumite condiții.
Unul dintre amizoacizii cei mai importanți din organism este L-arginina, a cărui funcție principală este producerea de oxid nitric. Oxidul nitric joacă un rol foarte important ca vasodilatator și, astfel, îmbunătățește circulația sanguină și aportul de oxigen, nutrienți, fluide și hormoni către celule, ceea ce favorizează procesele de vindecare și reparare celulară.
L-carnitina arde grăsimea și îmbunătățește memoria
Un alt nutrient cu o contribuție importantă în buna funcționare a organismului este L-carnitina, un compus similar aminoacizilor, care are o contribuție importantă în anumite procese metabolice. Aceasta are un efect pozitiv asupra funcționării creierului și stimularea memoriei, îmbunătățirea gândirii active și reducerea stării de oboseală. Datorită rolului său în metabolizarea grăsimilor, L-carnitina contribuie la arderea grăsimilor, fiind disponibilă inclusiv ca supliment alimentar.
“Cu toate că atât L-arginina, cât și acetil L-carnitina sunt produse în mod natural de către organism, în condiții de stres sau efort fizic sau psihic intens, este ideal să le suplimentăm din surse externe. L-carnitina se găsește în special în carnea roșie, iar sursele naturale principale de L-arginină sunt nucile, semințele de floarea soarelui, orezul brun și ovăzul, însă acești doi aminoacizi se regăsesc și în unele băuturi energizante de calitate. Aportul acestora din surse externe este deosebit de important pentru sportivi, însă suplimentele de L-arginină și acetil L-carnitina sunt recomandate tuturor celor care practică activități care implică efort fizic prelungit sau activități care impun concentrare puternică, cum este cazul anumitor activități intelectuale”, a completat Șerban Damian, doctor specializat în nutriție sportivă.