Din cuprinsul articolului
Cei care au sau au avut tuberculoză, o boală de plămâni infecțioasă care afectează funcția pulmonară, sunt la risc în cazul infecției cu SARS-CoV-2, virusul care produce COVID-19.
Dr. Beatrice Mahler, pneumolog și manager la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, a explicat pentru site-ul Paulei Rusu, cât de expuși sunt cei care s-au confruntat cu tuberculoza.
„ Toți pacienții care au trecut prin infecția cu tuberculoză chiar dacă sunt vindecați de ani de zile, sunt grup de populație aflată la risc în raport cu COVID 19. Modificările pulmonare suferite din cauza tuberculozei expun inclusiv pacienții care sunt vindecați de ani de zile.”
“Pacienții cu funcția respiratorie diminuată pânâ la 50%, în caz de infectare cu SARS-COV-19 vor avea nevoie de ventilare pentru că această boală nouă, COVID 19 produce inflamări masive ale țesutului pulmonar și fibroze vo avea nevoie de asistența medicală specială. ”
“Dacă funcția respiratorie e diminuată sub 30% sunt puține șanse de recuperare dacă are loc infectarea cu COVID 19. În situația asta sunt pacienți puțini, care au tuberculoză cronică, nu își urmează tratamentul și probabil sunt contagioși.”
“Pacienții care urmează acum tratamentul împotriva tuberculozei sunt vulnerabili în fața infecției cu coronavirus având în vedere ca deja plămânii lor sunt afectați de o altă infecție gravă care produce suferințe serioase ale plămânului în cazul celor care au caverne.”
Tuberculoza este o boală cruntă, care face anual 13000 mii de victime. Bacilul este transmis foarte uşor, pe calea aerului, prin tuse, strănut sau secreţii care conţin bacili şi astfel se transmit altor persoane.
În întreaga lume, tuberculoza face o victimă pe secundă. Cele mai predispuse sunt persoanele care au un sistem imunitar slăbit, persoanele care suferă de diabet sau de malnutriţie, ori pacienţii cu HIV.
-tuse şi expectoraţie persistentă
– febră 37,38 grade
– transpiraţie abundentă
– lipsa pofeti de mâncare -> scăderea în greutate
Tuberculoza se poate preveni în primul rând având grijă de sistemul imunitar și întărindu-l constant. Imunitatea scăzută a organismului facilitează infecția și activarea tuberculozei. De aceea, prevenția constă în consumarea alimentelor bogate în vitamine, cum ar fi fructele și legumele, somnul de minim 8 ore și evitarea consumului de alcool și tutun.
De asemenea, trebuie să vă feriți de persoanele care au semnele bolii și să nu stați în spații închise cu persoane bolnave. Sunt recomandate măștile protective, mai ales dacă aveți un sistem imunitar slăbit.
Cele mai vulnerabile persoane la a contracta boala sunt persoanele în vârstă și copiii, bolnavii infectați cu virusul HIV, cei care au suferit intervenții chirurgicale recente, diabeticii, pacienții oncologici. Atenție, și stresul este un factor de risc suplimentar.
Tratamentul este foarte important, de aceea această boală trebuie diagnosticată cât mai repede, iar mulți amână prezentarea la medic, confundând simptomele TBC cu ale unei răceli.
Tuberculoza are ca semn principal tusea violentă. Apoi pacientul va experimenta o lipsă a poftei de mâncare, va fi mereu obosit și va simți și dureri puternice în piept.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…