Sari la conținut

Cei 22 de medici care demisionaseră de la Floreasca și-au retras demisiile

mărturiile

Criza de la Spitalul Floreasca pare sa fi ajuns la un final. Joi dupa-amiaza, medicii protestatari au anuntat ca isi retrag demisiile.

Ei au anuntat ca au ales sa faca acest lucru dupa ce au primit semnale pozitive din partea ministrului Sanatatii. Vlad Voiculescu i-a asigurat ca, in cel mai scurt timp, vor avea un nou interimar la conducerea spitalului Floreasca din Bucuresti, cu care sa aiba o comunicare si colaborare mai buna.Joi, mai multe asistente de la camera de garda s-au alaturat medicilor si au spus ca vor pleca. Personalul medical a anuntat ca ramane pe aceasta pozitie pana cand va fi numit un nou manager, care sa le rezolve problemele. Doctorii si asistentele spun ca nu mai pot lucra, pentru ca aprovizionarea cu materiale si medicamente este defectuoasa.

In fata ministrului, medicii au reclamat si atitudinea ostila a managerului spitalului, Sorin Paun. Miercuri seara, Paun, i-a prezentat demisia ministrului Sanatatii.

Joi dimineata, medicul Gabriela Bratosin a spus ca la acest moment sunt 22 de demisii ale medicilor si ca si ceilalti 9 doctori din UPU-SMURD au anuntat ca vor recurge la acest gest, insa nu sunt la spital pentru a-si scrie demisiile.  Ea a spus ca medicii nu vor negocieri, ci vor sa fie lasati sa isi faca treaba si sa nu mai existe lipsuri care sa duca la afectarea activitatii.

Noi am luat deja o decizie. Nu vrem o negociere cu fiecare in parte, noi vrem sa fim lasati sa ne facem treaba, sa ne facem meseria, sa nu mai existe lipsuri care sa duca la afectarea activitatii atât in spital, cât si in prespital, pentru ca cel care are de suferit, intr-un final, este pacientul. Daca nu va fi o ciclicitate in asigurarea medicatiei vom ajunge iar in situatia in care am ajuns acum o luna, acum doua luni si, daca se continua, la un moment dat nu o sa mai avem nimic si nu o sa avem cu ce sa tratam pacientii. De-asta am ajuns aici„, a declarat medicul Gabriela Bratosin, conform News.ro.

Asistentii din tura de azi isi scriu demisiile si ei. Sunt 22 de demisii de la medici primari si rezidenti. Ieri s-au inaintat si demisii de la asistenti si fiecare tura de asistenti isi scrie demisiile (…) Asistentii sunt solidari cu gestul nostru, rezidentii sunt solidari si ei cu gestul nostru si au cerut schimbarea centrului de formare in rezidentiat”, a mai afirmat Bratosin, subliniind ca si ceilalti 9 medici de la UPU si-au anuntat intentia de a demisiona, numai ca nu sunt la spital pentru a-si scrie demisiile.

Potrivit sursei citate, toate cadrele medicale demisionare erau decise sa isi continue activitatea in urmatoarele 15 zile:

„In urmatoarele 15 zile ne contiunam activitatea si, in functie de noua conducere care va fi numita, daca doresc sa ne continuam activitatea o sa ne-o continuam. Managerul demisionar nu a incercat sa stea de vorba cu medicii in cursul diminetii”.

La randul sau, Bogdan Oprita, seful Unitatii de Primire a Urgentelor a Spitalului Floreasca, a declarat, joi dimineata, ca demisia managerului spitalului, Sorin Paun, nu va rezolva problemele daca procedurile stabilite de acesta, care au dus la aparitia situatiei, nu vor fi schimbate.

El a mai spus ca toti medicii sunt acum la spital, dar ca „sunt probleme juridice care trebuie lamurite – exista preaviz pentru medicii demisionari sau nu exista”.

Faptul ca domnul doctor Paun a decis sa-si dea demisia nu va rezolva neaparat problemele care au aparut, pentru ca noul manager va trebui sa ia un ansamblu de masuri care sa duca la disparitia disfunctionalitatilor in aprovizionarea nu numai a departamentului, ci si a spitalului, astfel incat sa ne putem efectua meseria la parametrii corecti.” – a spus Bogdan Oprita, medic coordonator la SMURD Bucuresti.

El a explicat ca, desi ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu a anuntat ca problemele legate de aprovizionarea cu medicamente a unitatii Floreasca au fost rezolvate, aceasta situatie ar putea aparea din nou, in scurt timp.

„Ideea este urmatoarea. Da, s-au rezolvat, dar daca procedurile care au dus la implementarea unor metode prin care s-a ajuns in situatia de a nu avea nu se vor schimba sau nu se vor imbunatati, peste 3 saptamani, poate, ne vom trezi in aceeasi situatie.” – a declarat Oprita.

In ceea ce priveste noua conducere a Spitalului Floreasca, Oprita afirma ca tot ceea ce isi doresc medicii este sa fie tratati ca niste … fiinte umane.

Nu este treaba noastra sa stabilim acest lucru. Noi, inca o data, cerem un singur lucru. Cel putin eu cer, sa avem un dialog cu conducatorii acestei unitati si problemele care sunt sa ne fie ascultate si sa ne fie rezolvate. Si de asemenea, cer sa fim tratati cu demnitate, asa cum trebuie sa fie tratata orice fiinta umana.”

Cronologia evenimentelor, miercuri, 31 august

Sorin Paun si-a dat demisia de la conducerea spitalului

Miercuri noapte, managerul interimar al unitatii, Sorin Paun, i-a inaintat demisia Ministrului Sanatatii, care a anuntat ca va numi un inlocuitor in cel mai scurt timp. Asta pana la organizarea unui concurs pentru ocuparea postului, cel mai tarziu in octombrie.

Miercuri dupa-amiaza 17 medici – mai mult de jumatate dintre cei care lucreaza la departamentul de primiri urgente-SMURD, al Spitalului Floreasca – si-au scris demisiile. Doctorii au spus ca nu mai pot lucra deoarece aprovizionarea cu materiale si medicamente este defectuoasa. Si, in plus, au reclamat si atitudinea – ostila, sustin ei – a managerului spitalului.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a fost cel care a anuntat, cu putin inainte de miezul noptii, ca managerul interimar Sorin Paun si-a inaintat demisia. Aceasta era, de altfel, una dintre solicitarile medicilor de la Departamentului UPU – SMURD al Spitalului de Urgenta Floreasca.

Reporter: Referitor la lipsa aparaturii medicale si la lipsa medicamentelor, credeti ca problemele se vor remedia acum ca domnul Paun si-a dat demisia?
Raluca Moldoveanu, medic UPU Floreasca: Da, deoarece problemele acestea s-au accentuat in momentul in care am avut de a face cu dansul.

Si alti medici spun ca s-ar intoarce daca ar pleca Sorin Paun. Inainte de a discuta cu managerul spitalului, ministrul Sanatatii a stat de vorba – mai bine de 4 ore – cu o parte dintre medicii care si-au scris demisiile. Acestia anuntau ca si colegii lor vor face la fel. La negocieri, au venit si cadre medicale de la sectia de terapie intensiva. Ca urmare, in jur de 90% din personal ar urma sa demisioneze.

La discutiile de la Ministerul Sanatatii, medicii s-au plans ca nu au medicamente si aparatura, dar si de comportamentul managerului. In cateva inregistrari aparute pe internet, facute in spital chiar de doctori, ar fi vocea lui Sorin Paun, care ii injura pe tinerii rezidenti.

‘Daca se confirma, este inacceptabil asa ceva” , spune ministrul Vlad Voiculescu.

De cealalta parte insa, Sorin Paun spune ca tot ce a facut in interimatul sau ca manager a fost conform legii. ”Sper ca medicii colegi de la UPU sa inteleaga ca au depus un juramant in slujba pacientului nu in interesul unui om sau unui grup de interese si sa nu se lase manipulat. Nu cer decat respectare legii, justificarea chltuielilor in decontul pe pacient si la sectia UPU, cum se face in tot spitalul: justificarea unor achizitiilor pe baza nevoilor reale si respectare nevoilor is procedurilor in vigoare.

Un ecograf performant care a sosit pe 9 aug si a fost retras, iar saptamana trecuta au fost refuzate 3 ventilatoare. Asa a stabilit domnul manager ca nu e nevoie de acea aparatura” declara dr. Gabriela Bratosin, medic SMURD

Inainte de negocieri, Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, anuntase deja ca, de la 1 octombrie, vor intra in vigoare schimbarile promise privind plata garzilor – mai exact, majorari de peste 85 la suta, in cazul medicilor specialisti si primari, si de peste 40 la suta in cazul medicilor rezidenti. Un rezident va castiga minim pentru o garda 270 in timpul saptamanii, respectiv 417 de lei in timpul weekendului.

Medicii din UPU SMURD Floreasca sunt cei care asigura si interventiile pe 2 dintre cele 4 unitati mobile de terapie intensiva aflate in Bucuresti, dar si in jurul Capitalei. Totodata, ei participa si la interventiile in care sunt transportati cu elicopterul pacientii aflati in stare grava.

Sursa: protv.ro.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel