Ceapa şi usturoiul fac minuni pentru imunitate şi previn cancerul. Cât ar trebui să consumi

Pentru proprietăţile lor, sunt preţuite încă din antichitate, iar cercetările moderne le-au descoperit beneficii nebănuitie.

 

Ceapa, usturoiul şi prazul ajută la detoxifiere şi acţionează ca antioxidanţi puternici, stimulând sistemul imunitar şi reducând inflamaţiile. Nu în ultimul rând, pot fi de ajutor în curele de slăbire.

Ce este aşa special la aceste legume?

„Conţinutul ridicat de minerale, potasiu, calciu, fier, sulf, cât şi vitaminele A şi E, fac din usturoi şi ceapă nişte legume importante pentru o alimentaţie sănătoasă”, spune nutriţionistul Luiza Pârvu. “Recomand usturoi şi ceapă în cantităţi moderate şi celor care ţin cure de slăbire, tocmai pentru conţinutul de minerale. Au şi proprietăţi antimicrobiene. Ideal este să fie consumate crude, însă celor care nu le pot mânca crude le recomand şi ca ingrediente în mâncare. Ceapa nu trebuie prăjită, ci mai degrabă înăbuşită”, mai susţine nutriţionistul.

Unii oameni de ştiinţă sunt de părere că anumite componente din ceapă şi usturoi, precum bioflavonoidele, ar putea fi cheia cercetărilor în boli precum cancerul sau afecţiuni ale inimii. Se pare că persoanele care consumă cantităţi mai mari de usturoi şi ceapă au un sistem imunitar care le oferă o protecţie mai mare împotriva unor astfel de afecţiuni.

Cum să introducem usturoi şi ceapă în regimul alimentar

Cantitatea minimă recomandată de medici este, în general, două linguriţe de usturoi proaspăt pe zi şi două linguri mari de ceapă sau praz. Când faci cumpărături, caută cei mai proaspeţi bulbi de ceapă. La exterior, ceapa trebuie să fie tare iar învelişul să fie intact. Frunzele prazului trebuie să aibă o culoare intensă iar cele uscate trebuie îndepărtate.

“În cantităţi prea mari, consumul de usturoi şi ceapă poate irita stomacul. Fiecare persoană trebuie să consume atât cât ştie că nu îi face rău.”, susţine medicul nutriţionist Luiza Pârvu. În bucătărie, ceapa tocată sau usturoiul pot fi punctul de plecare pentru prepararea multor feluri de mâncare. Aceste legume dau o aromă puternică, iar gătitul lor nu diminuează efectele protectoare pentru corp.

Suport nutriţional pentru prevenirea cancerului

Un studiu al Institutului Naţional al Cancerului din Marea Britanie arată că pentru persoanele care mănâncă cel puţin 10 grame (aproximativ două linguriţe) de usturoi, ceapă sau praz pe zi, riscul de a suferi de cancer de prostată scade semnificativ. Alt studiu, efectuat de cercetătorii de la Universitatea Case Western Reserve, relevă că usturoiul poate ajuta la reducerea apariţiei de tumori pre-canceroase (polipi) în intestinul gros.

Detoxifiere cu usturoi şi ceapă

Multe forme de cancer sunt cauzate de modificări ale ADN-ului, de multe ori induse de toxinele din mediul înconjurător. Un studiu efectuat de institutul britanic Fred Hutchinson Cancer Research Center a constatat că o doză echivalentă cu o linguriţă pentru usturoi şi o jumătate de cană pentru ceapă, consumate zilnic, cresc nivelul unei enzime-cheie pentru eliminarea toxinelor din celulele sanguine. Aceste doze sunt valabile doar în cazul femeilor, pentru bărbaţi cercetătorii consideră că este nevoie de o cantitate mai mare.

 

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

26 de secunde ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

31 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: