Din cuprinsul articolului
Pietrele la rinichi (numite și calculi renali, nefrolitiaza sau urolitiaza) sunt depozite dure din minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor, conform Mayo Clinic.
Dieta, excesul de greutate corporală, unele afecțiuni medicale și anumite suplimente și medicamente sunt printre numeroasele cauze ale pietrelor la rinichi. Pietrele la rinichi vă pot afecta orice parte a tractului urinar – de la rinichi până la vezică. Adesea, pietrele se formează atunci când urina devine concentrată, permițând mineralelor să cristalizeze și să se lipească.
Simptome
De regulă, o piatră la rinichi nu va provoca simptome până când nu se deplasează în rinichi sau nu trece în uretere – tuburile care leagă rinichii și vezica urinară. Dacă se depune în uretere, poate bloca fluxul de urină și poate determina umflarea rinichilor și ureterul spasm, care poate fi foarte dureros. În acel moment, este posibil să prezentați aceste semne și simptome:
- Durere severă, ascuțită în lateral și în spate, sub coaste
- Durere care iradiază la nivelul abdomenului inferior și inghinală
- Durerea care apare în valuri și fluctuează în intensitate
- Durere sau senzație de arsură în timpul urinării
Alte semne și simptome pot include:
- Urină roz, roșie sau maro
- Urină tulbure sau urât mirositoare
- nevoie persistentă de a urina, urinând mai des decât de obicei sau urinând în cantități mici
- Greață și vărsături
- Febră și frisoane dacă există o infecție
Durerea cauzată de o piatră la rinichi se poate schimba – de exemplu, trecând la o altă locație sau crescând în intensitate – pe măsură ce piatra se deplasează prin tractul urinar.
Ceaiul de pătrunjel – cel mai bun remediu pentru eliminarea pietrelor la rinichi
Unele cercetări sugerează că pătrunjelul poate ajuta la prevenirea calculilor renali.
Un studiu a constatat că tratarea șobolanilor cu pătrunjel a contribuit la creșterea volumului de urină, la scăderea excreției urinare de calciu și la creșterea acidității urinei.
De asemenea, pătrunjelul s-a dovedit a acționa ca un diuretic natural, care poate crește urinarea și poate preveni formarea de pietre la rinichi.
Ceaiul de patrunjel are un efect de curatare extraordinar. Elimina rapid nisipul si alte substante toxice care s-au depus pe rinichi de-a lungul timpului.
Se pune la fiert un litru de apa in care se adauga 250 g radacina de patrunjel curatata si tocata marunt sau data pe razatoare. Cand fiertura scade la o cana, se strecoara lichidul si se imparte in trei cescute, potrivit topremediinaturiste.ro.
O cescuta de lichid se ia dimineata, pe stomacul gol, a doua cescuta se ia dupa-amiaza si a treia seara, pe stomacul gol. in timpul zilei nu se mananca absolut nimic. Pana a doua zi, piatra se transforma in nisip si se poate vedea cum se depune in urina. Tot tratamentul dureaza o zi.
Infuzia de pătrunjel pentru pietrele la rinichi
Se pune la fiert o legatura de patrunjel verde maruntit intr-un litru de apa. Se lasa pe foc 10 minute, apoi se racecte si se strecoara. Se bea cate o ceasca de infuzie zilnic, timp de 3-4 saptamani.