Din cuprinsul articolului
Frunzele de ţelină, la fel ca şi rădăcina gustoasă, sunt indicate în diete şi regimuri pentru diverse boli, datorită conţinutului bogat de vitamine şi minerale. De altfel, această legumă este considerată un adevărat izvor de antioxidanţi, cu nenumărate beneficii pentru sănătate.
Ţelina accelerează eliminarea toxinelor din organism şi a acidului uric, ceea ce face ca ceaiul din frunzele acestei legume să ajute la calmarea durerilor în cazul persoanelor care suferă de gută.
În plus, ţelina conţine substanţe ce au efect anticancerigen asupra organismului, iar o dietă din care nu lipseşte ţelina poate proteja stomacul de cancer. Totodată, este un aliat de nădejde în dietele de slăbit, având puţine calorii şi grăsimi.
Beneficiile nebănuite
Țelina a fost folosită încă din secolul al IX-lea ca medicament, ba chiar era descrisă de Hipocrate drept un calmant nervos. Totodată, ţelina conține antioxidanți precum falcarinol, falcarindiol sau metil falcarindiol și este o sursă excelentă de minerale esențiale precum calciu, fier și fosfor.
Potrivit unui studiu de laborator efectuat pe animale, cercetătorii au dezvăluit că extractul de frunze de țelină și rădăcina plantei poate proteja organismul împotriva radicalilor liberi. Rezultatele au arătat că leguma a protejat ficatul împotriva deteriorării tetraclorurii de carbon.
Mai mult decât atât, ceaiul din frunze de ţelină susține buna funcționare a sistemului cardiovascular. Țelina menține sănătatea arterelor și a vaselor de sânge și reduce nivelul hormonului stresului din organism, potrivit doc.ro.
O cană de ceai din frunze de ţelină scade nivelul colesterolului rău şi acționează și asupra sistemului digestiv. Ceaiul din frunze de ţelină poate avea un efect laxativ, în special atunci când este consumată dimineața, pe stomacul gol. O cură de 2-3 zile de ceai din frunze de ţelină te poate scăpa de constipație.
Mod de preparare
Acest tip de ceai poate fi consumat atât fierbinte, cât și rece.
Ingrediente ceai din frunze de ţeină
- 3 tije de țelină;
- 1 litru de apă;
- 1 lămâie.
Pentru început, se spală bine tijele de țelină şi frunzele pentru a îndepărta toţi germenii. Se pun la fiert până când apa dă în clocot. Se adaugă şi țelina tăiată cubulețe. Se lasă pe foc cinci-zece minute. La final, se ia amestecul de pe foc și se lasă deoparte timp de 10 minute. Se adaugă apoi zeama de lămâie.