De la pãpãdie, cãreia în unele locuri i se mai spune papã-lungã, sau pãrpsita-gãinilor, se folosesc atât frunzele -Folim Taraxaci – cât și rãdãcinile – Radix Taraxaci – care conțin un principiu activ amar (taraxacina). În afarã de acesta frunzele mai conțin proteine, glucide, vitaminele A,B,C,D, iar rãdãcinile, insulinã, rezine, tanin, vitamine, sterol, colinã, acid cafeic, sitosterinã, substanțe proteice, grãsimi, fructozã, vitaminele A,B, C, D, tiaminã, acid nicotinic, colinã.
Utilizare. Intern: coleretic și colagog, crește diureza, hipoacidifiant, laxativ, venotonic, depurativ.
Pãpãdia se recomandã în toate bolile unde existã un dezechilibru glandular, precum și în obezitate (îngrãșare peste mãsurã) și gastrite hiperacide. Rezultate bune dã și în bolile de ficat – diskineziile biliare cu tulburãri intestinale, mãrind secreția biliarã. Normalizeazã circulația sângelui. Ceaiul de pãpãdie mai este folosit în gutã și reumatism. Prin normalizarea circulației sângelui este folositã în varice și ulcer varicos și are un efect indirect în vindecarea eczemelor și a altor boli de piele.
Intern – infuzie: 3 lingurițe de plantã la 300 ml apã clocotitã; se beau 3-4 ceaiuri pe zi.
Din 24 februarie, poți cumpăra cartea « Ghidul ceaiurile terapeutice » și pachetul Doctorul zilei plus Evenimentul zilei, la un preț de numai 9,9 lei.
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…